VS openen onderzoek naar eigenaar TikTok

Het logo van de TikTok-app ©AFP

De populaire video-app zou gegevens van gebruikers opslaan. Die data zou in handen kunnen komen van China.

 

De Verenigde Staten openen een nationaal veiligheidsonderzoek naar de video-app TikTok en naar het moederbedrijf Beijing ByteDance Technology. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Het onderzoek gaat over de aankoop van de app Musical.ly voor 1 miljard dollar.

Musical.ly werd twee jaar geleden gekocht en omgevormd tot TikTok, maar pas recent beginnen Amerikaanse politici zich zorgen te maken. De VS vrezen dat het Chinese moederbedrijf politieke meningen censureert die op TikTok worden geplaatst. Ook uiten de VS zorgen over het opslaan van persoonlijke gegevens door de app.

TikTok is erg populair bij tieners ©ANP XTRA

De Amerikaanse commissie die het onderzoek in opdracht van de regering heeft geopend, is in gesprek met TikTok over het onderzoek."Hoewel we niets kunnen zeggen over lopende onderzoeken, willen we duidelijk maken dat er geen hogere prioriteit voor ons is dan het vertrouwen van onze gebruikers en toezichthouders winnen", aldus een woordvoerder van de app.

Het Amerikaanse onderzoek naar het Chinese moederbedrijf van TikTok kan niet los gezien worden van de bredere strijd tussen de VS en China om dominantie in de digitale wereld. TikTok is in recordtijd zo populair geworden bij tieners dat het op de radar staat bij de veiligheidsdiensten in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud