Wandel virtueel rond in de Antwerpse winkelstraten met het 'slechtste imago'

Een beeld van de Turnhoutsebaan, die de topdrie afsluit van Antwerpse straten met een hoog percentage 'imagoverlagende' winkels. ©wim kempenaers (wkb)

Vanaf 1 januari moeten nachtwinkels, internetcafé's en andere zogenoemde 'imagoverlagende handelszaken' in Antwerpen een startbelasting van 6.000 euro betalen, bovenop de jaarlijkse belasting van 1.500 euro. Hieronder wandelt u virtueel rond in de Antwerpse straten met de hoogste concentratie aan dergelijke zaken.

Om de drie jaar neemt de stad Antwerpen haar winkelstraten onder de loep in de Meting van de Winkelstraten. Het meest recente onderzoek dateert van 2013.

In de Meting van de Winkelstraten wordt onder andere onderzocht wat voor iedere winkelstraat de concentratie aan 'imagoverlagende handelszaken' is. Dit zijn handelszaken 'die een aanbod of dienst leveren die de consument als weinig aantrekkelijk of soms bedreigend ervaart'.

Het gaat over nachtwinkels, internet- en telefoonwinkels, erotiekwinkels, tweedehandszaken, gokwinkels, horeca vzw's en import- en exportzaken. Dergelijke winkels hebben, zeker als ze geconctreerd voorkomen, volgens de Meting een negatief effect op de uitstraling en commerciële leefbaarheid van een winkelgebied.

Top tien

Voor 55 straten mat het onderzoek de concentratie aan imagoverlagende handelszaken. Hieronder vindt u de tien straten met de hoogste concentratie op kaart. Klik op de icoontjes voor de straatnamen en het aandeel van de imagoverlagende winkels.

De winkelstraat met het hoogste aandeel imagoverlagende handelszaken is de Van Kerckhovenstraat, met bijna een derde imagoverlagende handelszaken. Neem hieronder zelf een kijkje in deze straat.

Op nummer twee staat de Handelstraat en zijn verlengde, de Korte Zavelstraat, met iets meer dan een vijfde imagoverlagende winkels.

De Turnhoutsebaan in Borgerhout, ten slotte, sluit met met 18 procent imagoverlagende zaken de top drie af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud