Warren Buffett stapt op bij Gates Foundation

Superbelegger Warren Buffett. ©AFP

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett houdt het voor bekeken als bestuurder bij de Bill and Melinda Gates Foundation, een van de grootste liefdadigheidsorganisaties ter wereld.

De Bill and Melinda Gates Foundation, de stichting van Microsoft-grondlegger Bill Gates en zijn vrouw, moet het voortaan stellen zonder de hulp van Warren Buffett. De 90-jarige beursgoeroe kondigde woensdag zijn vertrek als bestuurder van de liefdadigheidsorganisatie aan.

Dat is opvallend: Buffett was behalve Gates en zijn vrouw Melinda de enige bestuurder van de stichting. Bovendien volgt zijn vertrek nauwelijks enkele weken na het nieuws dat het echtpaar Gates de scheiding aanvraagt, al zal de organisatie ook daarna blijven bestaan. Het is niet zeker of de beslissing van Buffett iets met die scheiding te maken heeft, al belandde hij erdoor als enige externe bestuurder wel tussen twee vuren.

Ik neem ontslag, zoals ik gedaan heb uit alle raden van bestuur van bedrijven buiten Berkshire.
Warren Buffett
Superbelegger en topman Berkshire Hathaway

'Ik ben al jaren bestuurder - een inactieve bestuurder - van maar één bestemmeling van mijn geld, de Bill and Melinda Gates Foundation. Ik neem nu ontslag uit die functie, zoals ik gedaan heb uit alle raden van bestuur van bedrijven buiten Berkshire', gaf de bejaarde Buffett als reden in een verklaring. Berkshire Hathaway is de legendarische investeringsmaatschappij van Buffett.

Overlijden

De superbelegger is al sinds 2006 jaarlijks geld aan het overmaken aan vijf liefdadigheidsorganisaties, waaronder de Gates Foundation, omdat hij van plan is zo goed als al zijn middelen weg te geven voor zijn overlijden. Woensdag maakte hij bekend nog eens 4,1 miljard dollar te doneren. 'Daarmee ben ik halverwege mijn doelstelling', zei Buffett, die voorts zijn steun uitsprak voor de CEO van Gates' stichting en de richting die die uitgaat.

De Bill and Melinda Gates Foundation bestaat 21 jaar en spendeerde in die periode meer dan 50 miljard dollar (42 miljard euro) in de strijd tegen armoede en ziektes. Vorig jaar schonk Buffett meer dan 2 miljard dollar aan aandelen van Berkshire aan de stichting.

Gates en Buffett, die overigens bevriend zijn, liggen ook mee aan de basis van The Giving Pledge, een initiatief om Amerikaanse miljardairs ertoe aan te zetten minstens de helft van hun fortuin te besteden aan goede doelen. Buffett en een reeks andere steenrijke Amerikanen kwamen de voorbije weken onder vuur te liggen omdat uit een onderzoek bleek dat ze amper belastingen betalen. In zijn verklaring van woensdag legt Buffett uit hoe dat komt. Hij verwijst onder meer naar zijn relatief laag inkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud