Advertentie
Advertentie

‘We hebben nood aan Vlaamse Apples en BMW's'

©Tim Dirven

Vlaanderen moet meer doen om zijn toppositie in onderzoek om te zetten in grote bedrijven die jobs creëren. Dat verklaarde Michel Delbaere, de voorzitter van de werkgeversorganisatie Voka, in zijn rentreetoespraak. ‘Waar zijn onze Apples en BMW’s?’

Talloze rapporten komen tot dezelfde conclusie. Vlaanderen behoort tot de wereldtop in onderzoeksdomeinen als biotech, micro-elektronica of 3D-printen, maar slaagt er niet in om vanuit die gunstige startpositie wereldbedrijven met grote tewerkstelling uit te bouwen. De groeipijnen bij de Leuvense buren Thrombogenics en Option zijn daar een tekenende illustratie van.

Voka-voorzitter Michel Delbaere roept op om de ambitie voor meer en grotere Vlaamse topondernemingen niet op te geven. Hij hield gisteravond in het KBC-hoofdkwartier zijn laatste rentreetoespraak als voorzitter. De bouwondernemer Paul Kumpen volgt hem volgende maand op. ‘Waar zijn de Intels, Samsungs, Genentechs, Apples en BMW’s van Vlaanderen?’, vroeg Delbaere zich af. De topman van het voedingsbedrijf Crop’s vraagt de politiek, het onderwijs en het bedrijfsleven ook in Vlaanderen de groei van zulke kampioenbedrijven mogelijk te maken.

‘We hebben grotere topondernemingen nodig, met eigen beslissingsbevoegdheden’, verklaarde hij, verwijzend naar Zweden met zijn vele verankerde topbedrijven zoals IKEA en Atlas Copco. Vlaanderen hoort zich te meten met economische topregio’s van vergelijkbare omvang, zoals Silicon Valley, Zweden of Singapore, vindt Voka. Dat kan via multidisciplinaire kennispolen zoals de Gentse biotechvallei of de Leuvense computerchipcluster. ‘Vlaanderen moet investeren in de ontwikkeling van een beperkt aantal grootschalige ecosystemen’, zegt Delbaere.

Onderwijs

Om een economische topregio te worden, moeten volgens Voka wel enkele heilige huisjes sneuvelen. De werkgeversorganisatie stelt de vaste benoeming van leerkrachten in vraag. ‘Het afschaffen van de vaste benoeming kan ertoe leiden dat kwaliteit belangrijker wordt dan anciënniteit’, zegt Delbaere.

Scholen moeten ook transparanter zijn over waar hun leerlingen terechtkomen. ‘Zou het niet nuttig zijn als scholen zouden vrijgeven welke loopbaan hun afgestudeerden na vijf jaar bereikt hebben?’, vraagt Delbaere zich af.

En de arbeidsbemiddelaar VDAB moet de werklozen sanctioneren ‘als ultiem middel’ om hen aan het werk te krijgen, vindt hij.

Voka breekt ook een lans voor een intense samenwerking van de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent. ‘We hebben een fantastische haven in Vlaanderen, jawel één haven’, zegt Delbaere. Het Vlaamse havenfront moet volgens hem de concurrentieslag aangaan met de Nederlandse buren van Rotterdam en Vlissingen.

Er is haast om de aanslepende Vlaamse mobiliteitsproblemen te verbeteren en zo de concurrentiepositie te verbeteren. Op lange termijn plannen heeft weinig zin, zegt Voka, gezien de snelheid van de digitale disruptie. De werkgeversorganisatie roept op tot een vijfjarig traject, ‘Deal 2020’. Delbaere: ‘We kunnen in vijf jaar opnieuw de leidende regio van Europa worden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud