start-ups

Wie wordt het volgende Facebook of Apple?

De dronebouwer 3DR bracht dit jaar zijn vlaggenschip, de Solo, uit. ©rv

Iedereen zit op Facebook, gebruikt Google, of heeft een iPad. Maar omdat Silicon Valley zo razendsnel evolueert, kan er morgen zo een nieuw Uber of Tesla opstaan. Welke bedrijven in Silicon Valley kunnen the next big thing worden?

Zo lang is het nog niet geleden dat Facebook of Google de nieuwe darlings van de Valley waren, intussen domineren ze de hele wereld. Recenter staken Uber, Airbnb, Netflix of Tesla, de huidige posterchilds van niets ontziende disruptie, de kop op. Terwijl zij aan hun globale verspreiding werken, staat vandaag alweer een nieuwe generatie ondernemingen klaar met de ambitie (en vaak ook het kapitaal) om het aanschijn van de planeet te veranderen. Dit is een selectie van start-ups uit Silicon Valley, van heel divers pluimage en in een erg verschillend stadium van ontwikkeling, die het allemaal in zich hebben om the next big thing te worden.

1 Slack

Samenwerkingstool voor bedrijven

E-mail is vaak onefficiënt om met collega’s te communiceren. Slack lost dat op met software die het handiger maakt om met elkaar te praten, via eender welk toestel. Het bedrijf bestaat amper anderhalf jaar, maar werd snel geadopteerd door andere start-ups en mediabedrijven. Na de jongste kapitaalronde in april voor 160 miljoen dollar werd Slack gewaardeerd op 2,3 miljard dollar.

2 Theranos

Simpele bloedtest

In 2003 begon Elizabeth Holmes als studente aan Stanford met haar biotechbedrijf Theranos. Vandaag is ze op haar 31 de jongste vrouwelijke miljardair in de VS. Holmes kraakte de code van bloedtesten. Ze ontwikkelde een methode waarmee iedereen bij zichzelf klinische bloedtesten kan uitvoeren met één eenvoudige prik in de vinger. Een doktersbezoek en een analyse door een labo zijn niet langer nodig. De tests liggen al in winkelketens aan de Amerikaanse westkust.

3 Nextdoor

Facebook voor buren

Facebook, maar dan voor buren. Dat is min of meer de formule waarmee Nextdoor in de VS in korte tijd een vaste waarde werd. Nextdoor is een app waar je een profiel aanmaakt en aan de hand van je fysiek adres in contact komt met je buren. Het resultaat is een mobiel forum voor de uitwisseling van informatie, van advertenties voor tweedehandsbroodroosters en meldingen van verloren katten tot waarschuwingen voor verdachte personen in de wijk. Na de meest recente investering van 110 miljoen dollar was Nextdoor 1,1 miljard waard.

4 Planet Labs

Minuscule satellieten

De satellieten van Planet Labs zijn amper groter dan een schoendoos. ©rv


‘Duiven’ noemt Planet Labs ze, de kleine satellieten waarvan de start-up er al een honderdtal de ruimte heeft in geschoten en die constant de aarde in kaart brengen met loepzuivere beelden. Ze zijn amper groter dan een schoendoos en houden het tot drie jaar vol. Dat maakt dat ze vaker updates kunnen krijgen. Ze circuleren ook op een veel kleinere afstand dan traditionele satellieten. Planet Labs maakt de satellieten in de kelder van zijn kantoor in San Francisco.

5 Zenefits

Software voor personeelszaken

In mei van dit jaar vierde Zenefits zijn tweede verjaardag in stijl: met een kapitaalronde van 500 miljoen dollar en een waardering van 4,5 miljard. Een jaar eerder was het softwarebedrijf nog een half miljard waard. De opmars is zelfs naar Silicon Valley-normen supersonisch. Zenefits is een SaaS-bedrijf (software as a service): het maakt software waarmee bedrijven hun personeelszaken (salarissen, voordelen, vakanties,...) kunnen stroomlijnen.

6 Proteus

Slimme pillen

Proteus is een van de vele bedrijven op de frontlijn van de gezondheidsrevolutie. De start-up maakt een inslikbare sensor, een slimme pil die communiceert met een andere sensor die gebruikers op hun lichaam kleven. De pil registreert of de patiënt zijn medicatie inneemt, samen met enkele vitale metingen. Die kunnen patiënten opvolgen via hun smartphone, maar ook de huisarts of specialist heeft toegang tot de gegevens.

7 Robinhood

Gratis aandelen verhandelen

Financiële technologie is een ander domein dat fel in beweging is. Robinhood schudt de sector van de aandelenhandel door elkaar met een mobiele app waarmee gebruikers gratis (Amerikaanse) aandelen kunnen kopen en verkopen. Inderdaad, gratis, want ‘betalen om te handelen is als betalen om een e-mail te sturen’. Oprichters Vladimir Tenev en Baiju Bhatt haalden hun inspiratie bij de Occupy Wall Street-beweging.

8 Coinbase

Platform voor virtuele munt

Bitcoin, de virtuele munteenheid waarvan de koers de voorbije jaren al vreemde capriolen maakte, blijft ondernemers en investeerders lokken. Coinbase is het grootste online platform om bitcoin mee te kopen en te verkopen. De gevestigde financiële industrie is mee aan boord, want Vikram Pandit, ex-CEO van Citigroup, en de New York Stock Exchange investeerden al in Coinbase.

9 Square

Betalen met uw smartphone

Square is het geesteskind van ondernemer Jack Dorsey. Het tweede geesteskind, want eerder bedacht hij ook Twitter. De technologie van Square maakt het mogelijk om via smartphone en tablet betalingen uit te voeren en is bijzonder populair in de VS bij zelfstandige ondernemers. Het bedrijf trekt wellicht dit jaar nog naar de beurs.

10 Stripe

Betaalsoftware voor sites

Ook Stripe zit in de sector van online betalen, maar dan achter de schermen. De start-up van de naar Californië uitgeweken Ierse broers Collison maakt software die aan websites toegevoegd kan worden om betalingen mogelijk te maken. Een gewone site wordt zo een vehikel voor e-commerce. De markt is enorm: de recentste waardering van Stripe enkele maanden geleden is 5 miljard dollar.

De kaart hieronder geeft de locatie weer van de belangrijkste spelers in Silicon Valley. Gebruik de knoppen rechtsboven om navigeren en om lagen aan en uit te schakelen. De bedrijven uit dit artikel vindt u in de laag 'Next big things'. U kan de kaart ook in volledig venster bekijken.

11 Zee.Aero

Vliegende auto

Veel is niet bekend van Zee.Aero, een bedrijf dat in het Valley-stadje Mountain View in de schaduw van Google gevestigd is. Maar de ambitieuze missie wel: een vliegende auto bouwen. Het patent dat het bedrijf registreerde, suggereert een kruising tussen een personenwagen en een helikopter die perfect past op een conventionele parkeerplaats. De oprichter is een wetenschapper die eerder aan Stanford en de NASA verbonden was. Klinkt als een moonshot van Google, maar de nabijheid zou puur toeval zijn.

12 Duolingo

Gratis talen leren

Duolingo wil het voor iedereen met een smartphone eenvoudig en gratis maken om een taal te leren. Daarvoor ontwikkelde het speelse software. Het bedrijf telt al 100 miljoen gebruikers en claimt dat in de VS meer mensen een taal leren via Duolingo dan in het onderwijscircuit. Duolingo maakt ook gratis toepassingen voor scholen en wordt op een half miljard dollar gewaardeerd.

13 Instacart

Boodschappen aan huis

Uber, maar dan voor boodschappen. Dat is in het kort Instacart, een van de vele bedrijven in de populaire on demand economy. Instacart maakt het mogelijk met enkele duwen op je smartphone boodschappen te bestellen. Het brengt je boodschappen tot aan je deur voor de prijs van je rekening plus 4 dollar. Het bedrijf is al actief in 15 steden in de VS en is 2 miljard dollar waard.

14 Scanadu

Revolutionaire gezondheidstest

De Belgische ondernemer Walter De Brouwer bouwt in een onderzoekscentrum van de NASA in Mountain View een levensechte versie van wat in de sciencefictionreeks ‘Star Trek’ de tricorder heette: een toestel waarmee iedereen zijn gezondheid kan opmeten. De Scanadu Scout is al geleverd aan de investeerders in de eerste crowdfundingcampagne van het bedrijf. Scanadu haalde al een kleine 50 miljoen dollar aan investeringen op in de VS en China.

15 3D Robotics

Drones voor iedereen

Chris Anderson was hoofdredacteur van het techblad Wired toen hij de Maker-filosofie (waarover hij een boek schreef) in de praktijk omzette. Samen met de toen 19-jarige Mexicaan Jordi Munoz richtte hij 3D Robotics op, dat van drones een wijdverspreid consumentenproduct wil maken. 3DR bracht dit jaar zijn vlaggenschip, de Solo, uit. Het concurreert met het grotere Chinese bedrijf DJI op de ontluikende markt voor automatisch vliegende toestellen.

16 Palantir

Specialist in data

Palantir onderbrengen in een lijst met ‘next big things’ is niet helemaal eerlijk. Het obscure databedrijf is al erg groot, met een waarde van 20 miljard dollar. Na Uber, de Chinese smartphonemaker Xiaomi en Airbnb is Palantir de vierde duurste start-up ter wereld. De specialist in analyse van data en persoonlijke gegevens kwam voort uit de software waarmee het betaalbedrijf Paypal fraude opspoort. Een van de klanten is de Amerikaanse overheid, die Palantir vroeg om hulp bij de zoektocht naar Osama Bin Laden en het strafdossier tegen de megafraudeur Bernie Madoff.

17 WeWork

Kantoren voor starters

In vier jaar tijd kreeg WeWork een waardering van 10 miljard dollar opgeplakt, grotendeels door huisbaas te zijn van veel andere succesvolle start-ups. De missie van het bedrijf is strak ontworpen ruimte op aantrekkelijke plaatsen in grote steden flexibel te verhuren aan snel groeiende starters, en zo een gemeenschap van ondernemers te creëren. WeWork wil de markt van kantoorvastgoed overhoop halen in de stijl van Airbnb. Het begon ook met de verhuur van woonruimte voor start-uppersoneel.

18 Lending Club

Geld lenen zonder bank

De Fransman Renaud Laplanche bouwde vanuit San Francisco een bedrijf op de peer-to-peereconomie: Lending Club verbindt mensen die op zoek zijn naar geld met andere particulieren die centen willen uitlenen. Voor alle partijen is het goedkoper dan via een traditionele bank. Het enorme succes leidde tot een beursgang eind vorig jaar, maar door juridische zorgen zit het aandeel al maanden in dalende lijn.

19 Bloom Energy

Energiedoos in elk huis

De ‘energiedozen’ van Bloom Energy zetten aardgas om in elektriciteit. ©rv


Sinds de oprichting in 2001 haalde Bloom Energy al 1,2 miljard dollar op bij investeerders. Bloom maakt schone ‘energiedozen’ die aardgas omzetten in elektriciteit zonder verbrandingsproces. Dat geeft klanten meer onafhankelijkheid van het stroomnet. De ontwikkeling loopt wel vertraging op. De wens van CEO KR Sridhar, dat elk Amerikaans gezin snel een dergelijk toestel in huis zou hebben, is nog lang niet in zicht.

20 Human Longevity

Nooit meer sterven

Het overwinnen van de dood zou de ultieme disruptie zijn. Sommige bedrijven zijn er wel degelijk mee bezig. Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft zijn onderzoekslabo Calico dat de strijd aanbindt met ouderdom. Een andere start-up is Human Longevity, opgericht door Craig Venter, de wetenschapper-ondernemer die als eerste het menselijke genoom in kaart bracht. De missie van het bedrijf is om mensen langer en gezonder te laten leven door de grootste genetische database ter wereld aan te leggen. ‘Want 100 jaar is het nieuwe 60 jaar.’

21 Made In Space

Wonen in de ruimte

De toekomst van de ruimtevaart wordt steeds meer gestuurd door privébedrijven. SpaceX van Elon Musk voert bijvoorbeeld al vluchten naar het Internationaal Ruimtestation uit. Ook actief in de spacerace is Made In Space, dat 3D-printers maakt die werken in de ruimte zodat astronauten ter plaatse voorwerpen en toestellen kunnen maken. Het doel is een permanente aanwezigheid van de mens in de ruimte te bevorderen.

22 Buzzfeed

Internetjournalistiek

Er staat geen rem op de nieuwswebsite Buzzfeed, die het internet bestormde met een mix van populaire maar gewiekste lijstjes en ernstige journalistiek. In korte tijd is Buzzfeed - gesticht in New York maar met een grote aanwezigheid in San Francisco - een enorm media-imperium geworden, gefocust op de toekomst van publiceren: online, vooral via sociale media en mobiele toestellen, niet gehinderd door abonnementen of andere betaalmuren. Na investeringen door durfkapitalisten en grote mediabedrijven is Buzzfeed al 1,5 miljard dollar waard, meer dan de bedragen waartegen instituten als Financial Times, The Economist en The Washington Post onlangs verkocht zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud