portret

Wim Heylen: Van dierenwinkels tot munten

Wim Heylen (45) startte in 1994 met de dierenwinkelketen Amizoo. Nu voegt hij de Nederlandse Munt toe aan een netwerk van bedrijvenclusters dat alle kanten uitgaat.

In 2002 verkocht Wim Heylen Amizoo. In plaats van te rentenieren, begon hij samen met zijn huidige en zijn trouwe rechterhand en CEO Didier Clerx met de uitbouw van Groep Heylen. De recentste toevoeging aan dat imperium werd dinsdag de Nederlandse Munt.

De voorbije twintig jaar heeft Heylen, een autodidact, ervaring opgedaan in retail, winkel- en magazijninrichting, steigerbouw, toegangstechnieken, kantoormachines, horeca, businesscentra, distributie in wit- en bruingoed, transport en logistiek, het slaan van munten en IT & Telecom.

Lappendeken

We doen maar een ding: we investeren in bedrijven.
Wim Heylen

De bewering dat hij een onoverzichtelijk lappendeken van de meest uiteenlopende bedrijven aan elkaar heeft gebreid, ontkent hij met klem: ‘We doen maar een ding: we investeren in bedrijven'.

Heylen kiest uitdrukkelijk voor een 'buy and build' strategie: wat wordt gekocht wordt verder uitgebouwd. Een exit-strategie is Wim Heylen vreemd.

In de voorbije  twintig liep het maar een keer verkeerd, in de transportsector. ‘We hebben daaruit enorm veel geleerd. Het was de duurste maar misschien wel de beste managementcursus die we hebben gevolgd’, zegt CEO Didier Clerx.

Vastgoed

Groep Heylen wordt door de buitenwereld vooral geassocieerd met vastgoed. Dat is eigenlijk niet de hoofdzaak, maar wel het meest zichtbare. Er werd al een portefeuille van 260.000 m² ter waarde van bijna 200 miljoen euro ontwikkeld. Dat vastgoed werd in december 2015 ingebracht in een fiftyfifty joint venture met AG Real Estate, de vastgoedtak van verzekeraar AG Insurance.

Het is de ambitie van die joint venture om een portefeuille van 500 miljoen euro te gaan uitbouwen in logistiek vastgoed, vooral in Nederland.

E-commerce

Wim Heylen kijkt  met veel interesse naar de opmars van e-commerce. 'De handicap ten opzichte van Nederland wegwerken is alvast een werkpunt voor België', meent hij.

In Nederland gaat alles sneller. De overheid is er kleiner, maar ze besteedt meer uit. Er is ook meer rechtszekerheid.
Wim Heylen

'In Nederland is het weliswaar veel moeilijker om eigenaar te worden van de grond dan in België, waar de grond vaak ook goedkoper is', aldus Heylen. 'Daartegenover staat dat in Nederland alles sneller gaat. De overheid is er kleiner, maar ze besteedt meer uit. Er is ook meer rechtszekerheid. De steunmaatregelen in België zijn de voorbije jaren meer afgebouwd dan die in Nederland. Daar is het ook mogelijk om een contract voor langere termijn af te sluiten.'

Over de financiën van groep Heylen blijft de topman eerder vaag. Hij noemt zijn bedrijf 'financieel zeer gezond'. De ambitie voor 2016 ligt op een omzet van ruim 400 miljoen euro met 350 medewerkers. In 2015 had de groep een eigen vermogen van 60 miljoen euro en een winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) van 16 miljoen euro.

Groep Heylen is voor 90 procent in handen van Wim Heylen. In elke bedrijf van de groep heeft hij bovendien minstens 50 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud