Advertentie

Winst met twee op de drie aandelen

©BELGA

Twee op de drie Belgische aandelen leverden de beleggers dit jaar een positief rendement op. De hele markt scoort met een gemiddelde winst van 12,8 procent stukken beter dan de Bel20-index.

Wie bij de start van 2016 in elk aandeel van de Brusselse gereglementeerde markt precies evenveel had geïnvesteerd, heeft een schitterend beursjaar achter de rug. Het gemiddelde rendement - de som van de koerswinst en het uitgekeerde nettodividend - belandt op 12,8 procent. De meeste spaarboekjes brengen amper 0,11 procent op. Met tienjarig Belgisch staatspapier verdient u amper een goed half procentje.

Daarmee laat het doorsnee Belgische aandeel de Bel20 ver achter zich. Zelfs de dividenden hielden de refererentie-index van de Brusselse beurs niet recht. De Bel20 zadelde de particuliere belegger inclusief de nettocoupons op met een verlies van 0,2 procent. De koers zakte 2,5 procent. Het is de eerste keer sinds 2011 dat de index in het rood eindigt. De terugval is voornamelijk te wijten aan twee zwaargewichten: AB InBev (negatief rendement van 9,8%) en Engie (-22,4%). De brouwreus wist minder bier aan de man te brengen, waardoor de bedrijfswinst voor het eerst sinds mensenheugnis zakte. De Franse nutsgroep werd geplaagd door problemen in zijn kerncentrales en door de lage Europese elektriciteitsprijzen. Dat de elektriciteitsfactuur in België zo duur is, is alleen te wijten aan hogere taksen en distributietarieven.

Ook UCB (-25,9%) woog op de index. De farmagroep draagt de rode lantaarn in de Bel20. In de eerste plaats had de sector het in het algemeen lastig wegens het debat over de (te) hoge prijzen van medicijnen in de VS. Daarnaast vielen fabrikanten van generische geneesmiddelen UCB’s patent voor het epilepsiemiddel Vimpat aan.

Indien de Bel20 meer industriële bedrijven zou tellen, zoals de Duitse DAX-index, of meer grondstoffenreuzen, zoals de Britse FTSE, had de jaarscore wellicht een pak beter geweest. Die sectoren profiteerden van het wereldwijde economische herstel en kregen nog een extra boost na het nieuws dat Donald Trump de komende vier jaar in de pluche zetels van het Witte Huis mag plaatsnemen. Trump wil fors investeren in infrastructuur. De materialengroep Umicore (+42,5%) en de staaldraadtrekker Bekaert (+37,9%) troonden bovenaan de Bel20. Samen met Solvay (+15,6%) bepalen ze echter slechts 11,5 procent van de marsrichting van de Bel20.

Voor de echte megawinsten moest u buiten de sterbarometer zijn. De onwaarschijnlijke klim met 470 procent voor de holding Sapec bewijst dat er een pak kleinere aandelen met veel verborgen waarde op de Brusselse koerslijst noteren. Het bedrijf werd jarenlang verguisd wegens zijn faliekante investeringen in zonne- en windenergie, maar de markt vergat dat Sapec ook een erg waardevolle en winstgevende landbouwtak telt. De verkoop van die afdeling leverde 318 miljoen euro op, omgerekend 235 euro per aandeel. Daarvan vloeit volgend jaar 150 euro naar de aandeelhouders.

De ontwikkelaar van logistieke projecten VGP (+172%) realiseerde superwinsten met zijn gebouwen in Centraal-Europa en Duitsland en sloot een alliantie met de verzekeraar Allianz, waardoor er meer cash kan worden vrijgemaakt om te groeien. VGP boort met Spanje alvast een gloednieuwe markt aan. De groep rond Jan Van Geet en Bart Van Malderen is met een beurswaarde van 1,6 miljard euro zowat even groot geworden als WDP (+8,9%), de marktleider in de Benelux. Van VGP zijn slechts 6 procent van de aandelen vrij verhandelbaar, zodat de koers vaak bokkensprongen maakt. De vastgoedaandelen hebben overigens een goed jaar achter de rug, ook al corrigeerden de koersen naar het jaareinde wegens de oplopende rentevoeten.

©Mediafin

Overnamehonger

Overnames werden goed gesmaakt. Smartphoto (+114%) lijfde een Nederlandse concurrent in. Sioen (+55%) nam vier bedrijven in hoogwaardig technisch textiel over. Bovendien bewijst Sioen dat wanneer men zich verlost van dure leningen uit het verleden en die goedkoper herfinanciert er veel munitie vrij komt om een versnelling hoger te schakelen. Global Graphics (+34%) nam een Britse maker van printerkoppen over, sloot een strategische samenwerking met het bedrijf van zijn grootste aandeelhouder Guido Van der Schueren, en pakte met mooie contracten uit.

Een seriële overnemer als Econocom (+65%) bewijst dat de integratie van goed gezochte prooien voor een versnelling van de winstmarges kan zorgen. De IT-groep groeit bovendien ook exclusief de overnames als kool. In vier jaar kwam er een miljard euro winstgevende omzet bij. De grote huizen ontdekten Econocom als een manier om in te spelen op alles wat ‘hot’ is in de digitalisering bij bedrijven.

Je hoeft echter niet in de allernieuwste trends te investeren om mooie winsten te halen. De maker van charcuterie en pastagerechten Ter Beke (+43%) trok zijn marges op door kostenbesparingen in zijn fabrieken, maar wist ook meer klanten van zijn producten te overtuigen. De koekjesbakker Lotus Bakeries (+43%) klopte voor het 15de jaar op rij de Bel20. De overnames van gezonde snacks in het VK waren een schot in roos, en al goed voor 15 procent van de omzet. Daarnaast zijn de Amerikanen zo gek van speculoos dat Lotus er een gloednieuwe fabriek neerpoot.

Heel wat bedrijven trokken de investeringskaart. Ook Resilux (+11%) breidt uit in de VS. Jensen (+42%) kocht de gronden naast zijn Deense vestiging om de vraag aan te kunnen. IBA (+26%) bouwde een tweede productiehal in Louvain-la-Neuve en wierf 400 extra mensen aan dankzij de internationale doorbraak van protontherapie om kanker te bestralen. Ook de weefgetouwenmaker Picanol (+68%) investeerde fors in de uitbreiding van zijn capaciteit, na opnieuw een recordjaar. Picanol stutte bovendien de koers van Tessenderlo (+27%) door systematisch aandelen van de chemiegroep bij te kopen. Bij Connect (+135%) was de grote koper hoofdaandeelhouder Huub Baren. Bij Zetes (+38%) de Japanse elektronicareus Panasonic, die in 2017 een openbaar bod op de specialist in identificatie zal lanceren.

De pineut van het jaar is Dexia (-77%), en zeg niet dat u daarvoor niet gewaarschuwd was als Tijd-lezer. De intrinsieke waarde blijft nul. Dexia bestaat alleen nog om de bestaande portefeuille zonder ongelukken af te wikkelen zodat de staat niet moet opdraven om miljardenputten te vullen. Door de omgekeerde aandelensplitsing was Dexia bovendien geen centjesaandeel meer, en dus minder interessant voor speculanten.

Voorts vinden we een pak biotechbedrijven onderaan de ladder, meteen het bewijs dat die sector de meest risicovolle is van de beurs. Op Wall Street zakte de biotech-index meer dan een vijfde. Want ook Trump zei dat hij de dure medicijnen wil aanpakken en de concurrentie heviger wil laten spelen. De weg naar een geneesmiddel is moeilijk, duur en lang en dan nog is een goede verkoop niet gegarandeerd, zoals Thrombogenics (-30%) bewees. Celyad (-63%) biechtte teleurstellende tests op voor de eerste stamceltherapie om hartfalen te genezen. Genticel (-62%) moest fuseren met een Zwitsers bedrijf nadat een vaccin tegen baarmoederhalskanker niet bleek te werken.

Het verhaal van Hamon (-56%) was een kopie van het jaar voordien: een reeks winstwaarschuwingen en kapitaalverhogingen. Buiten enkele speciale gevallen valt op dat vaak dezelfde namen ieder jaar weer opnieuw als toppers of floppers terugkeren. Sterke bedrijven versterken vaak zichzelf, terwijl zwakke ondernemingen al stevig uit de kast moeten komen om uit te blinken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud