Zelfverklaarde 'Keizers van Oostende' verdacht van witwassen

Peter Marchand (archiefbeeld). ©Benny Proot

Het gerecht voert een onderzoek naar de drie Marchand-broers, zakenlui die vandaag gekend zijn voor hun cavamerk Don Jaime. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

'Wat kom jij hier doen? Ik verwachtte de burgemeester'. Zo snauwde Michael O'Leary - met een koud blik bier in de handen om 8 uur 's ochtends - jaren geleden de Oostendse zakenman Rudolf Marchand toe, nadat die hoogstpersoonlijk naar Dublin was gevlogen om de Ryanair-topman te overtuigen ook op Oostende te vliegen. 'Britse toeristen lokken was van belang voor onze tabakshandel', legde Marchand (66) in 2012 zijn demarche uit in een zeldzaam interview in de Krant van West-Vlaanderen.

Volgens Marchand trok hij O'Leary over de streep met de woorden 'als het goed is voor Marchand Brothers, dan is het ook goed voor Oostende.' Of het écht zo gegaan is, is niet duidelijk. Maar de Ierse lagekostenmaatschappij streek daadwerkelijk in 2003 neer in Oostende, al vertrok ze enkele maanden later alweer met de noorderzon. De Ryanair-anekdote illustreert vooral hoe de drie broers Marchand - Rudolf (66), Peter (66) en Armand (57) - zich als geboren en getogen Oostendenaars zien: als de échte keizers van de badstad.

Vandaag vormen de drie het onderwerp van een gerechterlijk onderzoek, zo berichtte Het Laatste Nieuws donderdag. Dinsdag werden op verschillende plaatsen huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar witwassen en criminele organisaties. De politie viel binnen in diverse panden in onder meer Oostende, Knokke, Brugge en Jabbeke. De drie Marchand-broers werden samen met drie andere verdachten opgepakt en zes luxewagens - waaronder twee Maserati's en twee Bentley's - werden in beslag genomen.

Woensdag werden 'de Marchand Brothers' voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Peter Marchand blijft als enige aangehouden. Rudolf en Armand zijn vrij onder voorwaarden, net zoals de drie andere verdachten. Waarvan zij precies verdacht worden, is niet duidelijk, aldus Het Laatste Nieuws.

Jukeboxen, tabak en speelautomaten 

De drie Marchand-broers - Peter en Rudolf zijn een tweeling - startten in 1972 met de uitbouw van hun zakenimperium aan de kust. Het trio verkocht destijds jukeboxen en muziekinstallaties en was ook eigenaar van restaurants, zoals het visrestaurant Fishbone. Later stortten ze zich op de in- en uitvoer van onder andere tabak, alcohol en speelautomaten.

Ze kochten de licentie van de frisdrank Appletise en verkochten die later voor veel geld door aan Coca-Cola, dat het later in de markt zette als Appletiser. Sinds 1991 betrekken de Marchand-broers de 34'ste en bovenste verdieping van het Europacentrum in Oostende. In 1994 namen ze een prestigieus Japans architectenbureau onder de arm voor een ontwerp voor een nieuw Casino-Kursaal, dat het niet haalde in een wedstrijd die de stad had uitgeschreven. 

In 1996 leek hun zakenimperium plots op losse schroeven komen te staan. De drie broers vormden toen ook al eens het onderwerp van een gerechterlijk onderzoek. Het parket opende destijds een onderzoek naar belastingontduiking, witwassing, vervalsing en miljoenenfraude met alcohol en tabak.

Die zaak sleepte zestien jaar aan en kostte de Belgische staat 174.000 euro. De rechtbank moest de drie broers in 2012 buiten vervolging stellen. Omdat de zaak zo lang had geduurd, waren veel documenten onleesbaar geworden omdat de inkt was vervaagd. Vandaag zijn de drie broers vooral gekend omwille van hun cavamerk, Don Jaime. Of de witwaspraktijken waarvan ze nu verdacht worden daarmee verband houden, is niet duidelijk, aldus Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect