Advertentie

135 Ford-arbeiders willen voor rechter bediendestatuut afdwingen

135 Ford-arbeiders willen nog bediendestatuut afdwingen. ©BELGA

Zowat 135 arbeiders die weldra Ford Genk moeten verlaten, willen via de rechtbank alsnog extra loon en andere voordelen afdwingen omdat ze bediendewerk hebben gedaan, maar niet volgens dat statuut werden vergoed. De vakbonden steunen de claims, maar laten tussen de regels merken dat ook zij twijfelen aan de haalbaarheid van de eisen.

Toen de details bekendraakten over het eenheidsstatuut, doken ook bij Ford Genk de eerste vragen op van arbeiders die eigenlijk al jarenlang werk van bedienden deden, maar nooit een regularisatie van hun statuut hebben gekregen. Een aantal van hen stapte al eerder naar de rechter, maar gezien er in de voorwaarden van het sociaal plan stond dat alle claims tegen Ford moesten stopgezet worden, is hier vooralsnog geen gevolg aan gegeven. 

Met de sluiting in zicht komt het risico op vroegtijdig ontslag te vervallen, en duiken de claims opnieuw op. Zowat 135 arbeiders hebben nu aangekondigd dat ze naar de rechtbank zullen stappen om achterstallig loon en voordelen, zoals een groepsverzekering, af te dwingen. Een gespecialiseerd advocatenkantoor behartigt hun belangen. Er wordt wel verwacht dat deze procedures jarenlang kunnen aanslepen. 

De vakbonden houden zich eerder op de vlakte in dit dossier. Openlijk steunen ze uiteraard hun militanten en hopen ze voor hen op een goede afloop. Er worden eveneens juristen ter beschikking gesteld om hun argumentatie te staven. Anderzijds zijn ze ook sceptisch over de goede afloop van deze zaak. In de wandelgangen is te vernemen dat de wetgeving op dat vlak redelijk waterdicht is en de kansen op succes fors doet verkleinen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud