Advertentie

263 banen weg als Saint-Gobain Sekurit sluit

(foto belga) ©BELGA

De directie van Saint-Gobain Sekurit heeft maandagmorgen tijdens een ondernemingsraad de intentie tot sluiting aangekondigd van zijn site in Auvelais (Sambreville). 263 banen zijn bedreigd. De werknemers versperren de weg voor de fabriek.

Alain Antoine, permanent secretaris van de christelijke bediendebond CNE, maakte het nieuws bekend. Het is inmiddels ook bevestigd in een persbericht dat het bedrijf uitzond.

Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van voorruiten voor auto's, zowel voor autoconstructeurs als voor de vervangingsmarkt, en lijdt onder de crisis in de autosector. Het is onder meer een leverancier van Ford Genk. 'Deze intentie tot sluiting is het gevolg van de drastische achteruitgang van de automobielmarkt in Europa. Met name in België werd in de voorbije maanden de stopzetting van assemblagelijnen van een aantal autoconstructeurs aangekondigd. De terugval van de autoproductie heeft een bijkomende daling van de volumes van de fabriek in Auvelais tot gevolg. De omzet is er met 60 procent gedaald sinds 2006, wat de financiële situatie, die al zwaar verlieslatend was, nog verergerde', schrijft de directie.

'De werknemers hebben hun emotie en hun slecht humeur de vrije loop gelaten en blokkeren de weg voor de fabriek', signaleerde Antoine. Vandaag en morgen wordt er niet gewerkt. Voor morgen is vanaf 6 uureen 24-urenstaking aangekondigd, en een betoging om 8 uur aan het rondpunt van Basse-Sambre.

De volgende vergadering met de directie vindt plaats op 16 april. De eerste fase van de procedure-Renault zou moeten worden afgesloten op 3 mei. 'Wij zullen aan de directie vragen of het mogelijk is een minimale activiteit te behouden',verduidelijkte een FGTB-afgevaardigde.

De burgemeester van Saint-Gobain legt maandag aan de gemeenteraad een voorstel van motie voor om hulp te vragen aan de gewestelijke en Europese overheden. 'Waarom zou wat mogelijk is voor de financiële sector niet kunnen voor de industrie?', oppert hij. Hij hoopt op middelen waarmee op zijn minst de reconversie van de regio een duw in de rug kan krijgen.

Vorig jaar in december sloot al een oven van Saint-Gobain Glass, ook in het Henegouwse Auvelais. Toen werden 150 van de 324 werknemers economisch werkloos. De werknemers zijn er sceptisch dat de productie na de aangekondigde looptijd van de sluiting van één jaar, nog zou heropgestart worden.

Begin februari werd ook bekend dat het Amerikaanse bedrijf Eaton een plasticextrusievestiging in Gembloers (provincie namen maar slechts een tweetal gemeenten van Sambreville) wil sluiten die eveneens een voormalig filiaal is van de Saint-Gobain-groep. Daar staan 43 banen op de helling.

Voorts sneuvelden er in de glasindustrie in de regio recentelijk ook nog 79 banen bij Techniver en 170 bij AGC Moustier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud