350 milieuvriendelijke deelauto's palmen Antwerpen in

Poppy-topman Alexander Van Laer, die eerder naam maakte met Flavr, het platform voor huisbereide maaltijden. ©Photo News

De Golfs en A3's van autodienstengroep D'Ieteren hebben geen vaste standplaats en je parkeert ze gratis in Antwerpen en enkele districten.

Gedeelde mobiliteit is het nieuwe mantra om de files, parkeerdruk en CO2-uitstoot af te bouwen. Eén deelauto haalt vijf tot tien eigen auto's van de weg.

Het beursgenoteerde D'Ieteren doet zijn duit in het zakje met een vloot van 350 deelwagens die elektrisch (e-Golf) of op aardgas (Audi A3 e-tron) rijden. Goed voor een investering van 5 miljoen euro.

De milieuvriendelijke auto's gaan vanaf maandag de baan op. Ze worden verspreid over Antwerpen en de districten Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken, Merksem en Wilrijk. Maar ook daarbuiten, in heel Europa, mogen ze worden gebruikt.

Poppy gaat maandag met 350 milieuvriendelijke wagens van start in Antwerpen. ©Photo News

Bij de dienst hoort een app. Met de Poppy-app checkt u niet alleen de locatie van de dichtstbijzijnde wagen, de app vervangt ook de sleutel. Betalen gebeurt per minuut: 33 cent per gereden minuut en 10 cent als u parkeert en de wagen gereserveerd wil houden - bijvoorbeeld tot u uw boodschappen hebt gedaan. De maximale dagprijs (24 uur) bedraagt 90 euro. In de minuutprijs zijn het opladen/tanken, de car wash, het onderhoud en de verzekering inbegrepen.

Dankzij de samenwerking met Antwerpen parkeert u in de sinjorenstad gratis op de openbare weg - en dus niet in ondergrondse of andere privé-parkings.

D'Ieteren lanceert 350 milieuvriendelijke wagens in Antwerpen.

Brussel

Poppy komt uit de hoed van Lab Box, D'Ieterens testlabo voor innovatieve mobiliteitsoplossingen. De uitwerking gebeurde door Alexander Van Laer en Moos Tits, de twee jonge ondernemers die eerder Flavr lanceerden, een platform voor huisbereide maaltijden.

5 miljoen
Poppy
D'Ieteren pompt in de Antwerpse deelwagens 5 miljoen euro.

Naast Poppy werkte Lab Box samen met verzekeraar P&V een goedkopere autoverzekering uit voor bestuurders jonger dan 26. De korting op de autopolis wordt gelinkt aan het rijgedrag dat wordt geregistreerd met een dongle, te vergelijken met een grote usb-stick. AG Insurance voerde een soortgelijk project twee jaar geleden af omdat er geen noemenswaardig of duurzaam effect was op het rijgedrag of schadekosten.

D'Ieteren geeft Poppy drie jaar om rendabel te worden in Antwerpen en de steden die later worden toegevoegd. Om winstgevend te zijn moet elke auto elke dag 2,5 uur gebruikt worden.

De autodienstengroep mikt op termijn op tien steden. In het najaar evalueert ze de trend in Antwerpen, waarna Poppy, indien succesvol, waarschijnlijk wordt uitgebreid naar Brussel en Gent. Later volgen dan steden als Kortrijk, Mechelen, Luik en Namen.

Deelfietsen

In Brussel stelt BMW met DriveNow ongeveer 300 deelauto's ter beschikking. 'Wij houden het misschien op 200, maar dan mogelijk aangevuld met elektrische fietsen of scooters', zegt Dirk Joos, hoofd van Lab Box. De beslissing om onder Poppy ook deelfietsen aan te bieden, is nog niet genomen. Maar in de merknaam is bewust elke referentie met wagens gemeden om in een later stadium onder dezelfde vlag andere mobiliteitsoplossingen aan te bieden.

Lab Box test vanaf volgende maand een multimodale mobiliteitsapp die de snelste en meest ecologische manier berekent om van punt A naar punt B te geraken. 'Het unieke is dat je in de app meteen kan betalen voor vervoermiddelen als Poppy, De Lijn, Cloudbike, Scooty en de Antwerpse taxibedrijven DTM en TAX', zegt D'Ieteren-veteraan Joos. Na een positieve testfase wordt de app eind dit jaar gelanceerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud