Aantal verkeersdoden op laagterecord

Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA). ©Photo News

Tijdens de eerste negen maanden van het jaar zijn er 11 procent minder slachtoffers gevallen op de Belgische wegen. Het verkeersveiligheidsinstituut Vias spreekt van een laagterecord.

In de periode van januari tot september vielen er 363 dodelijke slachtoffers langs Belgische wegen. Dat zijn er 44 (11 procent) minder dan het jaar voordien.

In Vlaanderen daalde het aantal verkeersdoden het sterkst van 202 naar 168 (-17 procent). In Wallonië was er een daling met 7 procent, terwijl in de hoofdstad de cijfers flink hoger gingen doordat het aantal doden er van 7 naar 10 steeg. De daling komt er in alle provincies behalve in de provincie Antwerpen.

Nog goed nieuws is dat het aantal gewonden en letselongevallen met 6 procent zakt. Alle indicatoren staan nu op het laagste peil sinds 2004, het jaar dat het BIVV en de huidige opvolger Vias Institute startte met de verkeersveiligheidsbarometer. 

Verkeersveiligheidsplan

'Deze cijfers tonen een wereld van verschil met amper een paar jaar geleden', reageert Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA). 'In 2014 werden we nog geconfronteerd met een stijging: 'de schande van de 400' verkeersdoden op 1 jaar tijd. Daarna hebben we een omvattend Vlaams Verkeersveiligheidsplan uitgedokterd, en het lijkt erop dat de inspanningen vruchten beginnen af te werpen.'

Maar er is nog werk aan de winkel. 'Deze resultaten zijn zeker bemoedigend, maar we mogen toch niet op onze lauweren rusten', vindt de federale minister van Mobiliteit François Bellot (MR). 'We hebben ten opzichte van onze buurlanden toch nog een zekere achterstand in te halen. Er moeten nog veel inspanningen geleverd worden om de doelstelling van maximaal 420 verkeersdoden tegen 2020 te halen.'

Bellot mikt vooral nog op de strijd tegen recidivisme en rijden onder invloed van alcohol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content