Advertentie

Autodelen op 1 jaar verdubbeld

Naast Cambio zijn er de laatste tijd heel wat lokale initiatieven voor autodelen ontstaan. ©Dieter Telemans

Steeds meer mensen ruilen de eigen wagen in voor een deelauto.

In januari vorig jaar telde ons land zo'n 14.000 autodelers, dit jaar zijn dat er al 28.000. Dat blijkt uit cijfers van Autodelen.net die de VRT-redactie kon inkijken. Er zijn 3.000 deelauto's in België, terwijl dat er vorig jaar nog maar 1.200 waren. 

Ondanks de stevige groei blijven deelauto's vooralsnog een zeldzaamheid op de Belgische wegen. De 3.000 deelauto's verdwijnen in het niet bij de 5,5 miljoen personenwagens die zijn ingeschreven. 

Millennials

'De deeleconomie zit in de lift', legt Jeffrey Matthijs van Autodelen.net uit. 'Bovendien vinden veel millennials het niet meer nodig een eigen auto te bezitten. Ze zijn opgegroeid met files en de klimaatverandering. Ze willen een auto kunnen gebruiken, maar hoeven die niet te bezitten.'

28.000
In januari vorig jaar telde ons land zo'n 14.000 autodelers, dit jaar zijn dat er al 28.000.

Het succes wordt ook verklaard doordat de jongste tijd ook overheden en verscheidene autobouwers op de kar zijn gesprongen.

Bovendien zijn er naast de grote spelers zoals Cambio ook steeds vaker kleine lokale initiatieven. 'Zo is er in Temse een garage die niet alleen auto's verkoopt, maar er ook deelt', zegt Matthijs. 'In Gent is zelfs een apart initiatief met enkel elektrische auto's, waardoor ook die doelgroep wordt aangeboord.'

Airbnb

In de cijfers is ook het peer-to-peerautodelen opgenomen. Daarbij delen particulieren hun auto's onder elkaar via een website of app, vergelijkbaar met Airbnb voor logies. Het is heel laagdrempelig en veel mensen staan op de website geregistreerd, maar doen in de praktijk niet aan autodelen. Dat vertekent de cijfers', aldus Matthijs. Zonder het peer-to-peerautodelen is er in vergelijking met vorig jaar nog steeds een toename met een derde (35%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud