Autosector grootste slachtoffer van exportklap

De Belgische producenten van auto's en bijbehorende onderdelen voerden tussen maart en mei voor 3,2 miljard euro minder uit naar buitenlandse klanten. ©Photo News

De autosector heeft in ons land het meest te lijden onder de schok die de coronapandemie de internationale handel gaf. De export daalde met ruim een derde.

De coronapandemie heeft de export dit jaar zwaar beschadigd, maar in sommige sectoren komt de klap extra hard aan. De Belgische producenten van auto's en bijbehorende onderdelen voerden tussen maart en mei voor 3,2 miljard euro minder uit naar buitenlandse klanten. Dat komt neer op 37 procent.

De cijfers worden donderdag besproken op een webinar van het federaal Agentschap voor Buitenlandse Handel en Flanders Investment & Trade. Ze bevestigen hoe hard de Belgische exportindustrie meesurft op de golven van de internationale handel. Tijdens de eerste coronagolf verkochten Belgische bedrijven voor 18 miljard euro minder aan buitenlandse klanten, een daling van 18 procent.

Uitstellen

De autosector werd het zwaarst getroffen doordat die aan twee kanten werd belaagd. De vraag naar auto's slabakte omdat gezinnen zo'n grote aankoop uitstellen in onzekere tijden. Volgens de Europese vereniging van autofabrikanten (ACEA) werden in de EU de eerste acht maanden van dit jaar bijna 2,9 miljoen minder auto's verkocht dan vorig jaar.

2,9
miljoen
Volgens de Europese vereniging van autofabrikanten (ACEA) werden in de EU de eerste acht maanden van dit jaar bijna 2,9 miljoen minder auto's verkocht dan vorig jaar.

Tegelijk lagen sommige fabrieken om gezondheidsredenen grotendeels stil en konden leveranciers soms geen onderdelen aanleveren. 'Die bedrijven hebben veel toeleveranciers, verspreid over heel Europa. Een auto bestaat gemiddeld uit 30.000 onderdelen. Als bij een leverancier corona uitbreekt - en er geen alternatieven zijn - dan loopt de hele bevoorradingsketen vertraging op', zegt Michel Martens van de autofederatie Febiac.

Analoog met de autosector daalde ook de uitvoer van ijzer- en staalproducenten met een derde. Daarnaast kwam de coronaklap hard aan voor de edelstenen- en edelmetalensector. De uitvoer kelderde er met 2,1 miljard euro. Vooral de Antwerpse diamantindustrie werd getroffen, omdat mensen ook luxeaankopen uitstellen in crisisperiodes. De voedings- en drankensector hield wel stand en voerde amper 4,7 procent minder uit.

Farmabedrijven

De farmaceutische sector bleek wel immuun voor de coronacrisis. Die werd door de Belgische overheid bij het uitbreken van corona meteen erkend als essentieel en kon blijven draaien. Ons land is bovendien een van de belangrijkste knooppunten voor de verdeling van geneesmiddelen en vaccins. Tussen maart en mei exporteerde het voor 10,5 miljard euro naar het buitenland, de helft meer dan normaal. Belgische farmabedrijven verkochten vooral meer vaccins, medicijnen en immunologische producten aan de VS, waardoor de export naar de VS hoger was dan normaal.

De farmasector helpt zo de schade te beperken. Duitsland, Frankrijk en Italië, de top drie van de eurozone, zagen hun export meer terugvallen. Nederland deed het wel beter, met een krimp van maar 11 procent.

Tijdens de zomer herstelde de export, zij het niet tot het niveau van voor de crisis. Het wordt uitkijken naar hoe groot de klap wordt tijdens de tweede golf. Een voordeel is alvast dat de meeste industriebedrijven nu wel draaien, terwijl ze dit voorjaar stillagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud