Autoverkoop in China al bijna een jaar in het slop

Een arbeider aan het werk in een Chinese autofabriek. ©Bloomberg

De afzet van nieuwe wagens in de grootste automarkt ter wereld daalde in april nog eens met bijna 17 procent.

De autoverkoop in China, de grootste automarkt ter wereld, is in april opnieuw gedaald. Het is al de elfde daling op rij, waardoor de markt al bijna een jaar aan het slabakken is, blijkt vrijdag uit gegevens van de Chinese autovereniging Passenger Car Association (PCA).

In april werden 1,54 miljoen personenwagens verkocht, 16,6 procent minder dan in april vorig jaar. Daardoor versnelt de achteruitgang weer, na een afname van 12 procent in maart. Tijdens de eerste vier maanden van het jaar ging het om 6,71 miljoen stuks, 11,8 procent minder dan een jaar geleden.

De aanhoudende daling heeft te maken met de handelsspanningen met de Verenigde Staten, een vertraging van de economie en het wijzigende consumptiegedrag van de Chinezen. Die kijken voorlopig de kat uit de boom in afwachting van mogelijke maatregelen van Peking om de verkoop te stimuleren. Ook de omschakeling naar elektrisch en hybride rijden speelt een rol, al steeg de verkoop van dat type voertuigen in april wel met liefst 28 procent tot 91.000 stuks.

China kent de sterkste achteruitgang van de markt in een generatie. Op jaarbasis daalde de autoverkoop er vorig jaar voor het eerst in meer dan 20 jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect