D'Ieteren trekt jaarprognose in

D'Ieteren-CEO Francis Deprez trekt zijn jaarprognose in. ©Saskia Vanderstichele

De Brusselse holding D'Ieteren slikt zijn prognose voor 2020 in als gevolg van de coronapandemie.

Maandagavond stuurde de beursgenoteerde holding D'Ieteren de boodschap uit dat hij zijn jaarprognose intrekt. Bij de voorstelling van de jaarresultaten begin maart verwachtte D'Ieteren dat de aangepaste winst in 2020 met een kwart zou groeien. Die voorspelling kwam er na een topjaar van de autoglasdochter Belron, in BelgiĆ« bekend van het merk Carglass.

D'Ieteren staat sterk onder druk door het coronavirus. De concessies en showrooms van de Belgische VW-invoerder zijn sinds 18 maart dicht. De naverkoop mag enkele dringende herstellingen uitvoeren. Carglass sloot zijn winkels in ItaliĆ«, Frankrijk en Spanje en heeft minder werk in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. De Italiaanse schriftjesmaker Moleskine, die ook deel uitmaakt van de groep, voelde eind januari al de impact toen Chinese leveranciers hun productie stillegden, al hervatten die in maart. 

De huidige situatie is waarschijnlijk een van de meest onzekere die we ooit hebben meegemaakt.
Francis Deprez
CEO D'Ieteren

D'Ieteren onderneemt naar eigen zeggen actie om de impact op de kasstroom te beperken. Het bedrijf beschikt over de nodige liquiditeit voor een langdurige crisis. In maart bedroeg de cashberg meer dan 1,5 miljard euro. Daarnaast nam Belron vorige maand uit voorzorg een kredietfaciliteit van 280 miljoen euro op.

Bovendien schortte de holding het programma voor de inkoop van eigen aandelen ten bedrage van 150 miljoen euro op. Over het toegekende dividend voor 2019 (1,15 euro per aandeel) rept D'Ieteren in het persbericht met geen woord. 

De coronacrisis heeft voor D'Ieteren mogelijk ook een positieve kant. Het bedrijf wil zijn enorme cashberg al jaren inzetten voor een grote overname, maar botste telkens op erg hoge waarderingen in de markt. Door de economische malaise duiken nu mogelijk koopjes op. 'We blijven interessante fusie- en overnamemogelijkheden zoeken die consistent zijn met onze investeringsstrategie', stipt CEO Francis Deprez aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud