D'Ieteren koopt iconische Moleskine-schriftjes

Moleskine is bekend voor zijn luxueuse notitieboekjes. Het Italiaanse bedrijf wordt de basis van de langverwachte derde pijler van D'Ieteren. ©REUTERS

Het Italiaanse bedrijf Moleskine wordt de basis van de derde pijler van de familiale groep D'Ieteren na autodistributie en glasherstelling (Carglass).

D'ieteren startte al vijf jaar geleden met de zoektocht naar een derde pijler. Het ontdeed zich toen van zijn participatie in Avis Europe. De Belgische Volkswagen-importeur en Carglass-eigenaar screende tientallen bedrijven en nam zijn tijd. Intussen veranderde het bedrijf ook van CEO: Axel Miller verving in 2013 Jean-Pierre Bizet.

Die derde pijler - of de basis ervan - is nu gevonden: de Italiaanse producent van notitieboekjes en schrijf-, reis- en leesaccessoires Moleskine. Al ziet CEO Axel Miller dat niet zo. 'Dit is een interessant, enthousiasmerend project', zei hij donderdagavond tijdens een conference call.

D'ieteren  koopt in een eerste fase 41 procent van de aandelen voor een prijs van 2,4 euro per stuk. Verkopers zijn de referentie-aandeelhouders Syntegra Capital en Index Ventures. Die hadden onlangs de zakenbank Rothschild gemandateerd om een koper te zoeken voor hun pakket.

Na de afsluiting van die aankoop zal de Belgische Volkswagen-importeur een onvoorwaardelijk verplicht overnamebod aan dezelfde prijs lanceren op de resterende aandelen van het Italiaanse bedrijf. Die prijs waardeert Moleskine op 506 miljoen euro, bijna 12 procent meer dan de beurswaarde donderdagavond. De Belgische groep zal de investering door een combinatie van bestaande cash en bankschulden financieren.

D'Ieteren wil Moleskine   uiteindelijk van de beurs van Milaan halen. Moleskine trok in 2013 naar de beurs tegen een prijs van 2,3 euro per aandeel.

De Italiaanse groep sloot 2015 af met een omzet van 128 miljoen en een operationele kasstroom (ebitda) van 42,3 miljoen euro. Voor dit jaar gaat ze uit van 148 à 153 miljoen euro inkomsten en een ebitda van 46 à 48 miljoen. Het bod van D'Ieteren waardeert het Italiaanse bedrijf met andere woorden op bijna 12 keer de ebitda van vorig jaar en 10,7 keer de verwachte ebitda van dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud