D'Ieteren opent website voor sjoemel-slachtoffers

©Photo News

Volkswagen-, Audi-, Seat- en Skoda-importeur D'Ieteren heeft een website geopend waar automobilisten kunnen controleren of er met het motormanagement van hun auto is gesjoemeld.

Bestuurders van een auto uit de getroffen merken uit de Volkswagen-groep (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda) kunnen op een speciale website van invoerder D'Ieteren via het chassisnummer controleren of hun auto getroffen is.

Het gaat om een invulformulier, en dus niet om een realtime tool. De bestuurders moeten hun e-mailadres achterlaten en zullen dan nadien gecontacteerd worden via dat adres.

Bijna 400.000

In België rijden 393.648 voertuigen rond met een motor die gemanipuleerd is. Uit de cijfers van D'Ieteren blijkt dat 197.328 voertuigen van de merken Volkswagen en Volkswagen Bedrijfsvoertuigen met de EA189-dieselmotor (EU 5) en de niet-conforme software zijn uitgerust.

Verder gaat het om 121.712 voertuigen van Audi, 23.539 van Seat en 51.069 van het merk Skoda. Volgens D'Ieteren heeft de Volkswagen-groep nog niet meegedeeld welke technische procedure moet worden gevolgd om deze wagens weer conform te maken, luidt het dinsdagavond in een mededeling.

Chassisnummer

Het chassisnummer is te vinden op het inschrijvings- of kentenkenbewijs en ook op de groene verzekeringskaart. Verder is het in de auto zelf terug te vinden, maar de plaats verschilt van model tot model. D’Ieteren belooft vervolgens binnen 24 uur uitsluitsel te geven of de betreffende auto uitgerust is met sjoemelsoftware. 

Dealers

‘We zorgen ervoor dat alle voertuigen in orde zullen zijn’, belooft de CEO van de auto-divisie van invoerder D’Ieteren, in een interview met De Tijd dat zaterdag verschijnt. Hij belooft ongeruste dealers ook dat de kosten van de hersteloperatie niet op de verkopers zullen worden afgewenteld: ‘De Volkswagen-groep weet dat ze geen besparingen kunnen zoeken bij de marges van de dealers.'

Post

Het bezoeken van de site is niet noodzakelijk: D’Ieteren zal de bestuurders van getroffen auto’s ook zelf per post contacteren. VW-bestuurders kunnen vervolgens nog weinig met de kennis of hun auto sjoemelsoftware heeft of niet: de autogroep heeft nog niet bekend gemaakt wanneer en hoe ze de auto’s aanpassen. Daarvoor is het wachten tot volgende week woensdag

Uitnodiging

Volkswagen herinnert eraan dat het alle kosten die voortvloeien uit de nodige maatregelen voor de betrokken voertuigen op zich neemt en garandeert 'dat er geen enkele impact is op de technische veiligheid of de betrouwbaarheid van de betrokken voertuigen'. Zodra de Volkswagen-groep de te volgen technische procedure bekendmaakt, zal D'Ieteren Auto zijn klanten uitnodigen bij de officiële concessiehouders van het betreffende merk om de vereiste interventies uit te voeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud