D'Ieteren screende al 28 doelwitten

Jean-Pierre Bizet, CEO van D'Ieteren, blijft nog twee jaar op post. - Foto Belga ©BELGA

De zoektocht van D'Ieteren naar een derde pijler loopt niet van een leien dakje. Van de tientallen interessante overnamedoelwitten heeft de Belgische autodienstengroep er al 28 grondig gescreend. Tot dusver zonder resultaat. 'We zoeken nog steeds', zegt CEO Jean-Pierre Bizet.

D’Ieteren verkocht in oktober 2011 zijn belang van 59,6 procent in autoverhuurder Avis Europe aan het Amerikaanse moederbedrijf Avis Budget Group. De groep inde daarvoor 412 miljoen euro en maakte van meetaf aan duidelijk dat ze dat geld wou herinvesteren in een nieuwe activiteit. Dat zou dan opnieuw een derde pijler worden, naast de autodistributie (D’Ieteren Auto) en de voertuigbeglazing (Belron).

Intussen zijn we bijna anderhalf jaar verder en heeft D’Ieteren nog steeds niets gevonden. De Belgische groep is wel niet gehaast, maar maakt het zichzelf ook niet gemakkelijk door hoge eisen te stellen aan het overnamedoelwit. Het moet gaan om een bedrijf dat een significante omvang heeft in een significante markt en dat past bij de bestaande activiteiten van D'Ieteren. Toch moet het niet noodzakelijk in de autosector actief zijn. Wel wil D’Ieteren een meerderheidsbelang verwerven. En natuurlijk moet de prijs interessant zijn.

Aandeelhouders verwachten ergens ook dat D’Ieteren ineens een goede zet doet. Een jaar geleden vertelde topman Bizet dat hij uit ontmoetingen met aandeelhouders had geleerd dat die erg tevreden waren over het foutloze parcours van de voorbije tien jaar, maar dat ze beklemtoonden dat D’Ieteren nu geen stommiteiten mocht doen.

De Brusselse groep doet in ieder geval grondig haar werk. Op de persconferentie over de jaarresultaten van 2012 zei Bizet dat ze reeds 28 ‘targets’ van nabij onder de loep hebben genomen. Die werden geselecteerd uit een nog veel ruimer aanbod.

Financieel directeur Benoît Ghiot vertelde in de marge dat D’Ieteren reeds voorstellen rond 100 tot 150 bedrijven had gekregen, zowel uit de autosector als daarbuiten. De meeste voorstellen kwamen van banken, sommige van de bedrijven zelf.

Dat de 28 gescreende mogelijke overnamekandidaten werden verworpen, had tal van redenen volgens Bizet. Ofwel waren ze te duur, of D’Ieteren zou geen goede moeder zijn… De zoektocht wordt dus voortgezet.

Naast de moeilijkere gang van zaken bij zowel D’Ieteren Auto als Belron is de onvoltooide zoektocht wellicht een van de redenen waarom Jean-Pierre Bizet langer aanblijft als CEO. Hij wordt eind deze maand 65, maar blijft op post tot zijn mandaat als bestuurder verstrijkt. Dat is in mei 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect