Ford grijpt in aan de top na slecht jaar

Ford probeert de consument te verleiden met de Mach-E, de volledig elektrische Mustang. ©REUTERS

Jim Farley wordt in stelling gebracht om CEO Jim Hackett op te volgen.

De Amerikaanse autobouwer Ford, na GM de belangrijkste speler in de sector in de VS, heeft enkele verschuivingen doorgevoerd aan de top van het bedrijf. Jim Farley, nu nog als topmanager verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen en technologie, wordt operationeel directeur. Joe Hinrichs, die pas sinds april vorig jaar de autotak leidde, verlaat het bedrijf verrassend per 1 maart.

Beiden werden gezien als de mogelijke opvolger van CEO Jim Hackett. Nu Farley een promotie krijgt en zijn rivaal moet vertrekken, wordt Farley gezien als de beste kanshebber. 

De aankondiging hangt nauw samen met de tegenvallende resultaten die Ford deze week bekendmaakte over het einde van het jaar. Ook kwam de automaker met een winstverwachting voor dit jaar die lager uitviel dan wat analisten hadden verwacht. Dat deed de aandelenkoers kelderen. 

Reorganisatie

Ford zit middenin een reorganisatie die het bedrijf 11 miljard dollar kost. Hackett zette al het mes in de onkosten, besloot om geen kleine personenauto's meer te maken voor de Amerikaanse markt en vernieuwde zijn modellengamma. Hij zet zwaar in op elektrisch en autonoom rijden.

De vernieuwing ging afgelopen jaar ook nog mis. De introductie van de nieuwe Explorer SUV haperde en drukte in de tweede jaarhelft op de winst van Ford. Volgens Hackett heeft het vertrek van Hinrichs, die verantwoordelijk was, niets met de mislukte introductie te maken. Hij noemde het een collectieve fout, maar erkende tegelijk dat Ford een probleem heeft met het uitvoeren van zijn strategie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud