Fors minder ontslagen bij Punch Powertrain

Het gebouw van Punch Powertrain in Sint-Truiden.

De directie en de bonden hebben het aantal ontslagen bij het versnellingsbakkenbedrijf Punch Powertrain in Sint-Truiden kunnen reduceren van 308 naar 138.

Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden, een producent van automatische versnellingsbakken, hebben de vakbonden en de directie maandag een sociaal akkoord bereikt. Het aantal ontslagen wordt daardoor teruggebracht van 308 naar 138 (115 arbeiders en 23 bedienden). Dat meldt Het Belang van Limburg dinsdag en de metaalvakbond ACV-CSC Metea bevestigt de informatie.

Het sociaal plan werd maandag aan de werknemers voorgelegd en zij keurden het met een meerderheid van 75 procent goed. De bonden hebben ook een premie onderhandeld voor gedwongen ontslagen en voor arbeiders die vrijwillig vertrekken. Daarnaast kunnen werknemers vanaf 58 jaar gebruikmaken van het SWT-stelsel met bijbetaling door de werkgever (het vroegere brugpensioen).

Het SWT-dossier moet wel nog groen licht krijgen van de federale overheid, met een advies van de Vlaamse minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Het kabinet-Crevits wijst erop dat de leeftijd voor SWT sinds 2017 jaarlijks wordt verhoogd. Maar in het geval van Punch Powertrain kan het nog vanaf 58 jaar omdat de aankondiging viel in 2019.

Werkzekerheid

Het akkoord geldt tot eind 2023, waardoor het personeel werkzekerheid krijgt. 'De mensen zijn content over de onderhandelingen. We hebben gedacht aan de ontslagen, maar ook aan de doorstart van het bedrijf', zegt Nadia Gueroui van ACV-CSC Metea. 'Voor de werknemers die blijven, hebben we een werkzekerheids-cao tot eind 2023. Daarmee overbruggen we de periode tot de productie voor de PSA-groep (een contract met de groep boven Peugeot en Citroƫn, red.), wanneer we normaal gezien een volledige bezetting zullen hebben.'

Bij het bedrijf werken meer dan 1.000 mensen. De afslanking was nodig omdat de verkoop van auto's op de voor Punch Powertrain belangrijke Chinese markt slabakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect