Geen enthousiasme voor Moleskine-deal van D'Ieteren

©doc

Het aandeel van de Brusselse groep krijgt klappen. De overname van de Italiaanse notaboekjesmaker Moleskine wordt niet bepaald gesmaakt.

D'Ieteren  verraste donderdagavond met de aankondiging dat het in twee bewegingen de Italiaanse fabrikant van luxeschriftjes Moleskine overneemt. Die investering in het iconische merk moet de basis leggen voor een derde pijler naast de invoer en distributie van de VW-merken in België en het meerderheidsbelang in Belron, het moederbedrijf van Carglass.

Zijsprong

Velen zullen de wenkbrauwen gefronst hebben toen ze de zijsprong van D'Ieteren vernamen. Volgens CEO Axel Miller moet de investering in Moleskine echter niet als derde pijler worden opgevat, maar eerder als 'een buitengewoon interessant project'.

Hij voegde er aan toe dat D'Ieteren nog meer projecten bekijkt. 'We willen een strategische partner worden van bedrijven en ondernemers ondersteunen.' Waarmee hij lijkt te zeggen dat D'Ieteren evolueert naar een soort investeringsmaatschappij.

Uit de reactie van de beleggers spreekt echter zware ontgoocheling. In de vroege handel verloor het aandeel D'Ieteren tot 6,3 procent. Later werd het verlies wel kleiner.

Contrair

De analisten van KBC Securities, David Vagman en Wim Hoste, hebben het over 'een gedisciplineerde zij het contraire zet'. Aangezien D'Ieteren eind juni over 278 miljoen euro cash beschikte, wordt de financiering van de overname van Moleskine een makkie. De deal zal ook onmiddellijk winstverhogend werken en de courante winst voor belastingen naar schatting 13 procent hoger stuwen.

Of Moleskine een goede investering is, moet wel nog blijken. Er zijn zeker bewonderaars van het Italiaanse merk Moleskine wegens de hoge marge, de sterke groei en de faam van het merk. Anderzijds was de beurscarrière (sinds 2013) geen onverdeeld succes.

Toch meent KBC Securities dat het management van D'Ieteren een solide deal heeft uitgedokterd die aan de complexe voorwaarden beantwoordt die de familie had gesteld. Een deal die bovendien ruimte laat om nog meer overnames te doen. Tegelijk bevestigt de operatie dat D'Ieteren zichzelf aan het omvormen is tot een industriële holding à la Ackermans & van Haaren. En het kan tijd kosten om de sceptici te overtuigen van de zin van deze deal in het bijzonder.

Holdingkorting

Bij ING is er minder geestdrift over de nieuwe weg die D'Ieteren inslaat. Toegegeven, Moleskine biedt een hoog groeipotentieel en de overname zal direct bijdragen tot de groepswinst, zegt analist Emmanuel Carlier.

Maar tezelfdertijd transformeert de Moleskine-deal D'Ieteren meer en meer in een holding. En dat zal gepaard gaan met de klassieke holdingkorting.

Al bij al is de transactie dus neutraal voor de waardering van D'Ieteren, aangezien de winsttoename zal tenietgedaan worden door de toepassing van een 'holding discount', besluit Carlier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect