General Motors schrapt duizenden jobs

Topvrouw Mary Barra van General Motors snoeit fors in de kosten. ©AFP

General Motors schrapt 15 procent van het personeelsbestand en stopt de productie in 7 fabrieken. Dat kondigt het bedrijf maandag aan.

De Amerikaanse automaker General Motors gaat volgend jaar flink snijden in zijn personeelsbestand. GM geeft geen absoluut cijfer, maar spreekt van een personeelsinkrimping met 15 procent in Noord-Amerika. Wellicht gaat het om 10.000 jobs, waaronder 6.000 fabrieksjobs.

Bij de leidinggevenden gaat het om een daling met 25 procent. 'Om het beslissingsproces te stroomlijnen', zegt GM.

De autobouwer wil om efficiëntieredenen de toekomstige productie aan een kleiner aantal fabrieken toewijzen. Het concern sluit daarom vijf fabrieken in Noord-Amerika: vier in de VS en een in Ontario, Canada. Het gaat om drie assemblagefabrieken en twee fabrieken voor aandrijvingssystemen. Eind 2019 gaan er nog eens twee fabrieken buiten de VS en Canada dicht. Die zijn nog niet aangeduid.

GM wil met het herstructureringsplan tegen eind 2020 zowat 6 miljard dollar besparen: de productiekosten moeten met 4,5 miljard naar omlaag en de investeringsbudgetten worden met 1,5 miljard ingekrompen.

Schokbestendig

Volgens de automaker zijn de forse ingrepen nodig om beter te kunnen inspelen op 'het veranderende gedrag bij de consument', waaronder de toenemende vraag naar elektrische auto's. GM gaat ook meer energie steken in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

'We nemen deze maatregelen op een moment dat de economie sterk is', zegt topvrouw Mary Barra. 'De industrie verandert heel snel. We willen er zeker van zijn dat we goed gepositioneerd zijn. Deze maatregelen verhogen onze winst op lange termijn en ons potentieel om cash te genereren. Dit moet ons schokbestendiger maken doorheen de cyclus.'

De beurskoers   ging in een eerste reactie fors omhoog.

De politieke reacties zijn minder positief. Canadees premier Justin Trudeau uitte op Twitter zijn ontgoocheling over de sluiting van de fabriek in Oshawa, Ontario.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud