'Goodyear en Dunlop gaan uit elkaar'

De fabriek van Goodyear in het Franse Amiens ©AFP

De alliantie tussen de bandenfabrikanten Goodyear en Sumitomo Rubber (Dunlop) ligt aan diggelen. Alle gemeenschappelijke structuren zullen worden opgebroken.

Het Amerikaanse Goodyear  en de fabrikant van Dunlop, het Japanse Sumitomo Rubber Industries, bundelden in 1999 hun krachten. Daarmee kwamen het nummer 3 en het  nummer 6 in de wereld onder één dak. De commerciële joint venture Goodyear Dunlop omvat ook de merken Fulda, Sava en Debica.

Maar die samenwerking blijkt minder voordelen op te leveren dan eerst gedacht en er is wantrouwen tussen de partners. Vorig jaar liet Goodyear al weten dat het de alliantie wou stopzetten. Volgens de doorgaans goed ingelicht Japanse krant Nikkei wordt de effectieve scheiding de komende dagen aangekondigd.

Bij de boedelscheiding zou het Europese filiaal van Goodyear Dunlop naar Goodyear gaan. De gemeenschappelijke activiteiten in de Verenigde Staten en Japan gaan dan weer naar Sumitomo Rubber. Goodyear zou de Japanners ook nog zo'n 30 tot 40 miljard yen (220 tot 300 miljoen euro) moeten bijpassen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n