Iep Invest en Guido Dumarey begraven strijdbijl

Guido Dumarey. ©Siska Vandecasteele

Iep Invest, de holding met een meerderheidsbelang in vastgoedgroep Accentis, heeft zijn conflict met de vroegere topman van Punch International, Guido Dumarey, bijgelegd.

Het conflict tussen Iep Invest, het vroeger Punch International, en voormalig topman van het technologiebedrijf, Guido Dumarey, gaat terug tot 2009.

Punch International, de toenmalige holding boven Punch Telematix, Punch Graphix (Xeikon) Technix (o.a. melkrobotten) en Powertrain (auto-onderdelen, verkocht aan het Chinese Yinyi), zat in zwaar weer en zag zich genoodzaakt een kapitaalverhoging uit te voeren van 20 miljoen euro. Dumarey's zakenpartner, de Nederlander Gerard Cok volgde de kapitaalverhoging en werd met 30 procent de belangrijkste aandeelhouder van Punch International. Het aandeel van Dumarey verwaterde tot 11 procent.

Dumarey was echter niet gelukkig met hoe alles was gelopen en stapte naar de rechtbank. Hij eiste via zijn holding Creacorp een schadevergoeding van 20 miljoen euro. Iep Invest, waarin de familie Cok ondertussen een meerderheidsbelang opbouwde van 56 procent, noemde die eis ongegrond en kreeg in 2015 van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel ten gronde gelijk.

Vandaag maakte Iep Invest via een mededeling bekend dat beide partijen tot een financieel vergelijk zijn gekomen en dat er een einde komt aan de jaren aanslepende juridische procedures tussen haar en Dumarey. Dumarey ziet af van zijn claim van 20 miljoen euro. In ruil krijgt hij een dadingsvergoeding van 1,4 miljoen euro en het financieel vast actief 'Punch Motive'.

Iep Invest gaat de resterende 670.000 eigen aandelen overnemen van Dumarey en Creacorp aan de huidige beurskoers.

Iep Invest heeft na de ontmanteling van het imperium van ondernemer Guido Dumarey nog een meerderheidsbelang van 52 procent in de beursgenoteerde vastgoedgroep Accentis.

Dumarey blijft ondertussen ondernemen. In 2012 nam hij de Franse versnellingsbakkenfabriek over van General Motors in Staatsburg met 1.000 werknemers. De fabriek werd omgedoopt tot Punch Powerglide.

Onlangs kwam hij in het nieuws omdat hij 100 miljoen euro wil investeren in hybride autotechnologie. Hij wil een nieuwe fabriek en een ontwikkelingscentrum bouwen voor elektrische motoren en invertoren, de elektrische component van de hybride aandrijving. Hij bekijkt daarvoor lokaties in Walloniƫ, Frankrijk en Duitsland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect