Leasemarkt verwacht snelle ontdieseling

©AFP

Bezitters van een bedrijfswagen verwachten al binnen enkele jaren massaal afscheid te nemen van auto’s op diesel. Hybride en elektrische wagens moeten hun plaats innemen.

Als het van de Belgische bedrijfswagenrijders afhangt, zal de ‘ontdieseling’ van het wagenpark zeer snel doorzetten. Amper 46 procent van de leaseautochauffeurs denkt in 2020 nog een auto op diesel te kiezen. Vandaag ligt dat aantal nog boven 80 procent. Een kwart van de gebruikers zou dan een hybride auto kiezen, die een elektrische motor en een benzine- of dieselmotor heeft. Ook het aandeel zuiver elektrische auto’s zou binnen enkele jaren toenemen. Auto’s op lpg of cng (aardgas) en benzine winnen de komende jaren lichtjes aan populariteit.

De verwachtingen blijken uit een onderzoek dat in augustus werd uitgevoerd bij 480 bedrijfswagenrijders. Ze moesten aangeven op welke brandstof ze nu rijden, en welke brandstof ze willen kiezen als ze een nieuwe bedrijfswagen krijgen. ‘De shift begint duidelijk in 2018’, stelt Wouter Samyn van het consultancybureau Indiville, dat het onderzoek deed.

©Mediafin

Aanbod zal uitbreiden

De fleet managers, die het wagenpark van een bedrijf beheren, zien de ontdieseling iets trager op gang komen. 263 ondervraagde fleet managers verwachten eerst nog veel van de benzineauto. Pas tegen 2023 zou 45 procent van hun vloot nog uit diesels bestaan. Vijf jaar later zal volgens de fleet managers het aantal diesels zelfs onder 20 procent gezakt zijn, en zal met 30 procent de volledig elektrische auto het populairste model zijn.

‘Dat komt overeen met de plannen van de autobouwers’, meent Frank Van Gool van de leasingfederatie Renta, die samen met de autofederaties Febiac en Traxio de studie bestelde. ‘De komende jaren is het aanbod nog beperkt, maar daarna zal het snel uitbreiden. De groep die na 2020 nog een benzine of diesel wil, bestaat uit mensen die veel kilometers doen. De rest zal kiezen voor de nieuwe technologie.’

Niet populair

In België is de populariteit van de elektrische en hybride auto voorlopig nog laag, ook op de fleetmarkt. Maar de sector verwacht een razendsnelle omschakeling. Deze zomer voorspelde toenmalig Febiac-voorzitter Thierry van Kan nog dat 20 procent van de Belgische autoverkoop in 2020 elektrisch is. ‘Het tijdperk van de petrol is voorbij’, orakelde ‘Monsieur Auto’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect