Levering Brusselse e-Audi weken vertraagd door softwarebug

De E-tron is de eerste elektrische auto van Audi. ©EPA

Als gevolg van een softwareprobleem wordt de eerste Audi E-tron uit Vorst pas weken of zelfs maanden later dan gepland geleverd.

Een nieuwe tegenslag voor de Audi E-tron. De eerste elektrische auto van Audi, die sinds begin september van de band rolt in de fabriek van Vorst, komt weken later dan gepland op de markt. Dat meldt de Duitse krant Bild am Sonntag. 

Omdat een softwareonderdeel van de elektrische SUV tijdens de ontwikkeling werd veranderd, moet de bevoegde overheid dat onderdeel opnieuw goedkeuren.

'De softwareverandering resulteert volgens de huidige stand van zaken in een vier weken latere uitlevering', stelde een woordvoerder van Audi aan Bild am Sonntag. Maar de krant vernam bij interne bronnen dat de vertraging meerdere maanden kan duren.

De eerste leveringen van de E-tron aan Europese klanten waren gepland voor eind 2018.

Duurdere batterijen

De goedkeuring van de software is niet het enige probleem waarmee de E-tron kampt. Audi heeft het naar verluidt ook aan de stok met zijn batterijleverancier LG Chem.

Door de grote vraag eist het Zuid-Koreaanse bedrijf volgens Bild am Sonntag 10 procent meer geld voor zijn batterijen. Audi en LG Chem weigerden dat nieuws te bevestigen. Bij Audi Brussel was niemand bereikbaar voor commentaar. 

Tesla-killer

Met de E-tron, die midden september in San Francisco werd onthuld, wil Audi de concurrentie aangaan met de Amerikaanse autobouwer Tesla. Met een basisprijs van 82.400 euro (inclusief btw) is de E-tron ruim 15.000 euro goedkoper dan de standaardversie van Tesla's Model X.

Ook met de klassieke motoren gaat het niet naar wens bij het bedrijf. Onlangs raakte bekend dat de VW-merken Audi en Volkswagen  met grote vertragingen kampen als gevolg van de nieuwe uitstoottest WLTP.

Meer dan twee derde van de motorvarianten bij Audi waren begin oktober nog niet leverbaar omdat ze nog niet waren gehomologeerd door de Duitse goedkeuringsinstantie. Pas tegen eind dit jaar zou het volledige aanbod opnieuw verkrijgbaar zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud