Advertentie

Martin Winterkorn weg bij Volkswagen

Martin Winterkorn ©REUTERS

Het milieuschandaal in de Verenigde Staten kost de CEO van de Volkswagen-groep, Martin Winterkorn, de kop.

Het vertrek van Winterkorn komt na een marathonvergadering van de raad van bestuur van de groep in Wolfsburg.

Het crisisberaad kwam er te midden van een escalerend dieselfraudeschandaal. Vrijdag beschuldigde de Amerikaanse milieudienst EPA de Duitse autogigant ervan de emissienormen omzeild te hebben. VW riskeert een boete van 18 miljard dollar.

Ik neem ontslag in het belang van het bedrijf, ook al ben ik niet bewust van enige fout van mijnentwege
Martin Winterkorn
Ex-CEO Volkswagen

Het regende mea culpa's van het topmanagement, maar dat bleek onvoldoende om de publieke verontwaardiging in te dammen. De dieselfraude beperkt zich immers niet tot de Verenigde Staten, maar VW blijkt wereldwijd een probleem te hebben.

Wolfsburg erkende gisteren dat er wereldwijd 11 miljoen diesels met fopsoftware uitgerust zijn en neemt een provisie van 6,5 miljard euro in de boeken. De beurskoers van VW is deze week al met een derde gezakt.

Winterkorn houdt nu dus de eer aan zichzelf. Maar hij benadrukt dat dit geen schuldbekentenis is. 'Ik neem ontslag in het belang van het bedrijf, ook al ben ik niet bewust van enige fout van mijnentwege', klinkt het in de ontslagbrief. 'Volkswagen heeft een nieuwe start nodig.'

Pijnlijk

Het ontslag is extra pijnlijk voor Winterkorn, omdat de CEO eerder dit jaar versterkt uit een interne machtsstrijd met Volkswagen-patriarch Ferdinand Piëch kwam. Normaal gezien moest een raad van bestuur nu vrijdag formeel het licht op groen zetten om het mandaat van Winterkorn tot 2018 te verlengen. 

De 68-jarige Winterkorn werkte sinds 1993 bij VW. 'Volkswagen was en blijft mijn leven', schrijft hij in zijn afscheid. 

In de plaats van de bekroning van Winterkorn moet de raad van bestuur zich nu vrijdag over de opvolging buigen. Twee namen doen de ronde: Matthias Müller, de chef van de succesvolle VW-dochter Porsche, en Herbert Diess, de vorig jaar bij BMW weggeplukte chef van het Volkswagen-merk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud