Moederbedrijf Mercedes-Benz schrapt minstens 10.000 banen

©Bloomberg

De Duitse autobouwer Daimler wil de komende drie jaren duizenden banen schrappen. Personeelsdirecteur Wilfried Porth spreekt van een laag vijfcijferig aantal: minstens 10.000 dus.

De afvloeiingen zullen niet gepaard gaan met naakte ontslagen. Bij het moederbedrijf van Mercedes-Benz geldt immers een werkzekerheidsgarantie tot 2029, en daaraan wordt niet gemorreld. Om de duizenden banen tegen eind 2022 te laten verdwijnen, zal het autoconcern andere maatregelen treffen. Voor veel tijdelijke werknemers van Daimler zit er geen contractverlenging meer in. Daarnaast krijgen minder vaste medewerkers een voltijds contract en hoopt de onderneming werknemers ertoe te bewegen minder uren te gaan werken. Werknemers zullen ook sneller met pensioen kunnen, en vrijgekomen arbeidsplaatsen zullen niet meer ingevuld worden. De afvloeiingen treffen alle lagen van het bedrijf. Zo zal ook tien procent van de managementfuncties sneuvelen.

Elektrisch en autonoom

Met de forse inkrimping wil Daimler 1,4 miljard euro aan personeelskosten uitsparen. De vrijgekomen middelen dienen onder meer om de overgang naar elektrisch en autonoom rijden te financieren. Dat vergt miljardeninvesteringen. Daimler gaf dit jaar meerdere winstwaarschuwingen, onder meer vanwege de hoge kosten in de nasleep van het schandaal met sjoemeldiesels. Ook handelsspanningen en moeilijke marktomstandigheden zitten het bedrijf in de weg.

Daimler is niet de enige Duitse autoconstructeur die ingrijpt. Eerder deze maakte Audi al bekend dat in twee Duitse vestigingen, waaronder in Inglostadt, 9.500 banen zullen verdwijnen. Die ingreep maakt deel uit van een globaal herstructureringsplan dat in totaal 6 miljard euro aan kostenbesparingen moet opleveren. En net als bij Daimler dient het bespaarde geld om de overgang naar de elektrische auto te financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect