Nissan-topman moet opstappen

Nadat hij onder vuur kwam te leggen door een beloningsschandaal kondigde Nissan maandag aan dat CEO Hiroto Saikawa moet opstappen. ©AFP

Hiroto Saikawa, de topman van de Japanse autobouwer die onder vuur lag voor onterecht ontvangen inkomsten, vertrekt op 16 september.

De voorzitter van de raad van bestuur van de Japanse autobouwer Nissan, Yasushi Kimura, maakte maandag bekend dat topman Hiroto Saikawa moet opstappen. Saikawa, die onder vuur kwam te liggen voor inkomsten die hij onterecht heeft ontvangen, vertrekt op 16 september.

Vorige week gaf Saikawa toe dat hij te veel inkomsten had opgestreken door manipulatie van zijn op aandelen gebaseerde prestatievergoeding.

Vorige week gaf Saikawa toe dat hij te veel inkomsten had opgestreken door manipulatie van zijn op aandelen gebaseerde prestatievergoeding. Hij verklaarde de te veel ontvangen winst terug te geven aan zijn werkgever. Het zou gaan om meer dan 400.000 dollar, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Saikawa zei zelf niet achter de fraude te zitten. Hij wijst erop dat zijn personeel 'fouten heeft gemaakt'. Saikawa lag ook onder het vergrootglas door de slechte prestaties van de Japanse autobouwer, die wereldwijd banen snoeit omdat de verkoop en de winst achteruit boeren.

Opvolger eind oktober

De huidige operationeel directeur van de autobouwer, Yasuhiro Yamauchi, neemt tijdelijk de functie van topman op zich. Tegen eind oktober moet er een opvolger gevonden zijn voor Saikawa. Nissan startte het onderzoek naar Saikawa nadat voormalig topmedewerker Greg Kelly de topman eerder dit jaar had beschuldigd van onterecht ontvangen compensaties.

Kelly werd in november in Japan gearresteerd op verdenking van fraude, net als voormalig topman Carlos Ghosn, die in november vorig jaar bij Nissan de deur werd gewezen en volgend jaar terecht moet staan in Tokio. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect