Advertentie

Ook Belgische sjoemeldiesels móeten naar de garage

©BELGA

Alle Belgische VW-wagens met gemanipuleerde software moeten verplicht naar de garage. In België bevatten 317.000 diesels van de Volkswagengroep sjoemelsoftware om uitstoottesten te omzeilen, 77.000 minder dan gedacht. Dat laat de Belgische VW-invoerder D'Ieteren weten.

D'Ieteren meldt dat alle VW-dieselwagens met sjoemelsoftware verplicht naar de garage worden teruggeroepen. De Belgische VW-invoerder maakt overigens bekend dat het 'maar' 317.000 klanten heeft aangeschreven met de melding dat hun auto sjoemelsoftware bevat.

Eind september liet D'Ieteren nog weten dat in België 393.648 auto's en bestelwagens rondrijden met een gemanipuleerde EA189-dieselmotor. Op twee weken tijd zijn dus bijna 77.000 dieselwagens weggevallen.

'De 393.648 auto's waren alle mogelijke auto's die door D'Ieteren in België werden ingevoerd', legt woordvoerder Jean-Marc Ponteville uit. 'Maar bij het onderzoek van de chassisnummers is gebleken dat sommige auto's niet meer in België ingeschreven zijn, 'perte totale' zijn of uit België uitgevoerd zijn. Die mensen moeten we niet meer aanschrijven. Omgekeerd zijn er ook mensen die hun Volkswagen in het buitenland kochten, maar die auto na hun verhuis naar België in ons land inschreven. Die mensen krijgen ook van D'Ieteren post. Het totale aantal terugroepingen kan dus nog licht schommelen.'

Het lagere aantal besmette diesels betekent minder werk voor D'Ieteren en de VW-garages die de herstellingen moeten uitvoeren. Denis Gorteman, de CEO van D'Ieteren zei eerder dat jaarlijks een miljoen auto's bij VW-garages binnenkomen. Zelfs als een herstelling maar 10 minuten duurt, zal de terugroepactie van 317.000 auto's alleen al in het kader van 'dieselgate' de garagehouders van VW pakken werk opleveren. Garagehouders houden rekening met extra shiften of weekendwerk. Ook over de precieze herstelling die teruggeroepen auto's moeten ondergaan, bestaat nog geen duidelijkheid.

Eerder vandaag maakte de Duitse transportminister Alexander Dobrindt (CSU) bekend dat de Duitse overheid geen 'facultatieve' terugroepactie wil maar Volkswagen verplicht om 2,4 miljoen dieselauto's terug te roepen voor herstellingen. Tot voor kort was sprake van 2,8 miljoen besmette voertuigen in Duitsland. Dat getal was gebaseerd op de oorspronkelijke toelatingen in Duitsland. Intussen zijn volgens de minister 400.000 diesels minder onderweg op Duitse wegen.

Midden september raakte bekend dat Volkswagen in 11 miljoen dieselvoertuigen van de merken VW, Audi, Seat en Skoda software installeren om de uitstootnormen bij testen te omzeilen. Volkswagen deelde vandaag mee dat het in de Europese Unie 8,5 miljoen auto's zal terugroepen. Vroeger sprak het bedrijf nog over 8 miljoen betroffen auto's in de EU.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud