Advertentie
Advertentie

Peugeot legt de hand op autohandel Cardoen

Cardoen, bekend van zijn autosupermarkten, komt in Franse handen. ©Wim Kempenaers

De bekende Antwerpse groep Cardoen, die 13 autosupermarkten in ons land uitbaat, komt in Franse handen. De overnemer is sectorgenoot Aramisauto.com, een onderdeel van het autoconcern PSA.

Cardoen, de groep die Albert Cardoen in 1949 in Antwerpen oprichtte, baat in ons land 13 autosupermarkten uit, waarvan zes eigen winkels en zeven via een franchiseovereenkomst. Ongeveer 85 procent van de verkochte auto's is nieuw, 15 procent zijn jonge tweedehandswagens. Het aanbod bestaat uit 25 merken, met een gemiddelde detailhandelprijs van 15.000 euro per auto.

De groep verkoopt meer dan 13.000 auto's via de vestigingen en de website. Dat was in het eind maart afgesloten boekjaar goed voor een omzet van 160 miljoen euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 7 miljoen. Er werken 110 mensen, het personeel bij de franchisenemers niet meegeteld.

De keten is in handen van Karel Cardoen (een derde), de zoon van de oprichter, en het investeringsfonds Kebek (twee derde), dat werd opgericht door ex-toplui van KBC Private Equity. Kebek werd in 2015 de nieuwe hoofdaandeelhouder van Cardoen.

Cardoen is met die cijfers de grootste zelfstandige autodetailhandelaar van België. Maar aan het Belgisch karakter komt nu een einde, toch wat het aandeelhouderschap betreft. Cardoen komt helemaal in handen van het Franse Aramisauto.com, maakte het bedrijf dinsdag bekend. De overnameprijs wordt niet vrijgegeven.

Expansie

De Franse groep is gespecialiseerd in de onlineverkoop van tweedehandswagens en is al actief in Frankrijk en Spanje. De onderneming was vorig jaar goed voor meer dan 36.000 verkochte wagens en heeft 500 mensen in dienst. Met de overname landen de Fransen nu ook in ons land. 

Wij waren de Franse markt aan het aftasten en zij de Belgische. Zo zijn we beginnen praten en van het een kwam het ander.
Karel Cardoen
Bestuurder en mede-eigenaar van Cardoen

Volgens Karel Cardoen, die nog bestuurder is bij Cardoen, kwam zijn bedrijf op die manier in contact met Aramisauto.com. 'We waren de Franse markt aan het aftasten en zij de Belgische. Zo zijn we beginnen praten en van het een kwam het ander. Het bleek te klikken. Het was niet de bedoeling zo vroeg te verkopen. Kebek zou aanvankelijk vier tot zeven jaar aan boord blijven. Nu vertrekken ze na goed twee jaar.'

Volgens Guillaume Paoli en Nicolas Chartier, de oprichters van Aramisauto.com, willen ze de 'beste en handigste oplossing in Europa zijn om een auto te kopen'. 'Cardoen heeft dezelfde ambitie en dezelfde waarden als Aramis en we hebben een vergelijkbare zin voor ondernemen.'

Aramisauto.com wordt sinds 2016 voor 70 procent gecontroleerd door PSA, de groep boven Peugeot, Citroën en Opel, waar Peugeot de plak zwaait.

Geen grote veranderingen

Dankzij het nieuwe partnerschap kan Cardoen zijn groei bestendigen, vooral door de online ervaring van Aramisauto.com in combinatie met het ‘laagste prijs’-concept.

Het management van Cardoen blijft aan het hoofd van de onderneming staan. Aan de arbeidsvoorwaarden van het personeel van Cardoen verandert niets. Bovendien blijven de missie en het merkimago van Cardoen dezelfde en de onderneming blijft haar netwerk van autosupermarkten vergroten. De komende zes maanden openen nieuwe vestigingen in Geel, Charleroi en Luik hun deuren.

'Door de snelle groei van Cardoen in België waren we op zoek naar een ruimere, Europese dimensie. Met Aramisauto.com hebben we de juiste partner gevonden. Het heeft veel ervaring met e-commerce en de onlineverkoop van auto's. Dankzij die extra knowhow kan Cardoen zijn doel nog sneller verwezenlijken: aan klanten de handigste manier bieden om een auto te kopen, met een sterkere interactie dan ooit tussen de website en ons netwerk van autosupermarkten', zegt Wim Vos, de CEO van Cardoen.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de Belgische regelgevende instanties. Die goedkeuring wordt na de zomer verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud