Advertentie

Pirelli in Chinese handen

Marco Tronchetti Provera, de voorzitter en CEO van Pirelli ©Photo News

De iconische Italiaanse bandenfabrikant wordt eigendom van het Chinese staatsbedrijf ChemChina. Die bereikte een akkoord met de referentieaandeelhouder om Pirelli voor 7 miljard euro van de beurs te halen.

China National Chemical Corporation, ook CNCC of ChemChina genoemd, legt de hand op een van de bekendste Italiaanse industriële bedrijven. Het Chinese staatsbedrijf bereikte daarover een akkoord met voorzitter en CEO Marco Tronchetti Provera.

Tronchetti Provera, die bij het bedrijf binnenkwam na een huwelijk met Cecilia Pirelli, een achterkleindochter van de stichter van het bedrijf, is een van aandeelhouders van Camfin, het controlevehikel boven Pirelli. Andere aandeelhouders van Camfin zijn de Russische oliereus Rosneft en de Italiaanse banken UniCredit en Intesa Sanpaolo.

Volgens de deal die zondag werd gesloten gaan de Chinezen in een eerste stap een belang van 26,2 procent in Pirelli overnemen van Camfin aan een prijs van 15 euro per aandeel. Dat is iets onder de - recent al fors gestegen - koers van vrijdag (15,23 euro.

Nadien zou een overnamebod uitgebracht worden op alle aandelen van Pirelli via een nieuw vehikel. Beleggers gaan er duidelijk vanuit dat er een premie op tafel zal moeten komen om hen over de streep te trekken: in Milaan gaat het aandeel maandag 2,5 procent hoger naar 15,61 euro. 

Die nieuwe structuur wordt gecontroleerd door ChemChina, maar Camfin zou een minderheidsbelang van maximum 49,9 procent aanhouden. Tronchetti Provera blijft CEO van het bedrijf. 

Rosneft

Door deze transactie verliest het Russische Rosneft zijn status als grootste aandeelhouder van Pirelli. Die Russische link was vervelend voor Pirelli door de Europese sancties tegen Rusland. Het is nog niet duidelijk wat Rosneft van plan is, maar een uitstap kan de Russen broodnodige cash opleveren. Rosneft torst een berg dollarschulden, die door de tuimelperte van de roebel fors groter geworden is. 

De overname, die door ChemChina's dochter China National Tire & Rubber gebeurt, is de grootste overname in Italië door Chinese bedrijven, en een van de grootste deals door een Chinees staatsbedrijf.

ChemChina was al actief in de bandensector via Aeolus Tyres.

Chinese bedrijven komen de jongste maanden, geruggensteund door de goedkope euro, wel vaker boodschappen doen in Europa. Zo duikt het Chinese Fosun op bij touroperator Thomas Cook en sloeg de verzekeraar Anbang in de Lage Landen Fidea, Delta Lloyd Bank België en het Nederlandse Vivat aan de haak

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud