Advertentie

Winstalarm bij D'Ieteren

Axel Miller, de CEO van D'Ieteren ©Photo News

Autodienstengroep D'Ieteren verlaagt haar winstprognose voor 2014 als gevolg van waardeverminderingen en herstructureringskosten bij voertuigbeglazingsdochter Belron. Voor 2015 voorspelt de groep winstherstel, maar dat kan niet beletten dat het aandeel op de beurs een dreun krijgt.

Het persbericht dat D'Ieteren voorbeurs uitstuurt, bevat zowel goed als slecht nieuws. Het negatieve nieuws draait rond Belron, 's werelds grootste specialist in herstelling en vervanging van autoruiten die voor ongeveer 95 procent in handen is van de Belgische groep. Belron is bij ons vooral bekend van het merk Carglass.

Belron heeft het in een aantal landen niet gemakkelijk, zo blijkt. Deze week raakte nog bekend dat de groep in het Verenigd Koninkrijk een zware herstructurering doorvoert en er volledig overschakelt op mobiele dienstverlening. Ook in China zijn er blijkbaar problemen. Voor de activiteiten in het VK en China boekt D'Ieteren nu een waardevermindering van 98 miljoen euro.

Als reactie op moeilijke marktomstandigheden en om de rendabiliteit te verbeteren investeert Belron in een aantal landen. Behalve in het VK herstructureert de groep ook ingrijpend in China, waar 31 onrendabele vestigingen worden gesloten en Belron slechts 8 servicepunten overhoudt. In Italië verloor het bedrijf een contract met een grote verzekeraar en worden maatregelen genomen om de rendabiliteit te verhogen. Ook in Nederland is dat het geval, terwijl in Duitsland Carglass een punt zet achter de service aan vrachtwagens. Dat alles zal zich voor 2014 vertalen in ongebruikelijke herstructureringskosten voor een bedrag van 41 miljoen euro.

De algemene gang van zaken in de twee bedrijfstakken van D'Ieteren - autodistributie in België en voertuigbeglazing - is in de tweede helft van het jaar wel verbeterd. Na elf maanden lag de omzet bij D'Ieteren Auto 0,7 procent hoger dan een jaar eerder, waarbij het marktaandeel van de ingevoerde merken met 21,62 procent hoog bleef. Bij Belron steeg de omzet met 1,3 procent in de periode januari-november. Het aantal interventies groeide met 1,7 procent tot 10,3 miljoen. In Europa daalde de omzet met 4,8 procent, vooral door het zachte winterweer, elders in de wereld was er 8,3 procent groei.

Op basis van dit alles past D'Ieteren zijn winstprognose voor het hele jaar lichtjes neerwaarts aan. De groep rekende tot dusver op een courante winst voor belastingen die ongeveer 10 procent zou dalen tegenover 2013. Nu wordt dat bijgesteld tot een daling van 'iets meer dan 10 procent'.

Tegelijk is er hoop op beterschap. Als de trends in voertuigbeglazing volgend jaar niet veranderen en het weer tegenzit, en als de Belgische automarkt stabiel blijft, verwacht D'Ieteren dat de courante winst voor belastingen meer dan 10 procent zal stijgen tegenover 2014. De winst zou met andere woorden in 2015 weer in de buurt van het cijfer van 2013 uitkomen, of mogelijk zelfs hoger gaan.

Dat laatste kan niet beletten dat het aandeel een stevige dreun krijgt. Op Euronext Brussel zakt het aandeel D'Ieteren in de ochtendhandel meer dan 6 procent naar 29,70 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud