Tesla geeft voor 2 miljard dollar nieuwe aandelen uit

CEO Elon Musk zal voor 10 miljoen dollar intekenen op de aandelenuitgifte van Tesla.

De bouwer van elektrische wagens Tesla profiteert van zijn recente koersexplosie om tegen een recordprijs vers kapitaal op te halen. Topman Elon Musk tekent voor 10 miljoen dollar in.

Tesla  gaat 2 miljard dollar ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen op de beurs van New York. Bij een grote vraag kan de uitgifte met 300 miljoen dollar verhoogd worden via een overtoewijzingsoptie, waardoor het totale opgehaalde bedrag kan oplopen tot 2,3 miljard dollar.

CEO Elon Musk zal voor 10 miljoen dollar intekenen, zegt Tesla in het persbericht. Ook bestuurder Larry Ellison reserveert tot 1 miljoen dollar aan nieuwe aandelen.

+78 procent

Tesla gedagvaard door beurswaakhond

In een apart persbericht maakt Tesla bekend dat het een nieuwe dagvaarding ontving van de Amerikaanse toezichthouder SEC. Die wil bijkomende informatie over een aantal contracten en financieringsafspraken met banken.

Eerder al kreeg Tesla dagvaardingen voor misleidende informatie, onder meer toen Musk aangaf dat hij Tesla van de beurs wilde halen. Dat onderzoek werd afgerond en eindigde in een schikking.

Tesla smeedt het ijzer terwijl het heet is. Het profiteert van de fors opgelopen beurswaardering om tegen een hoge beurskoers geld op te halen. Tesla sloot gisteren op 767 dollar. Het aandeel sprong sinds Nieuwjaar 78 procent hoger.

Het opgehaalde bedrag dient om de balans te versterken, zegt Tesla. Wellicht zal de e-autobouwer de middelen gebruiken om te investeren in extra productiecapaciteit of in een strategische overname om schaalvoordelen te creƫren.

Met de operatie verdrievoudigt Tesla zijn oorlogskas. De vrije kasstroom bedroeg eind december 976 miljoen dollar.

Op 29 januari ontkende Musk nog dat Tesla een kapitaalverhoging voorbereidde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud