Tesla krijgt auto's niet op tijd geleverd

CEO Elon Musk leverde met Tesla een pak minder auto's af dan verwacht in het eerste kwartaal. ©REUTERS

De elektrische autobouwer leverde het voorbije kwartaal een derde minder auto's dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Het leveringscijfer van alle Tesla-modellen lag met 63.000 exemplaren 31 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2018, een flink stuk onder de meest pessimistische analistenverwachtingen.

Tesla wijt dat slechte leveringscijfer aan 'vele uitdagingen die we voor het eerst tegenkomen'. Het bedrijf leverde zijn Model 3 voor het eerst buiten de Verenigde Staten en noteerde 'een enorme toename in Europa en China'. Het duurt daardoor langer om die auto's bij internationale klanten te krijgen. Tesla leverde het voorbije kwartaal 50.900 Model 3-wagens af, minder dan de gemiddelde analistenverwachting van 51.750.

'Op het einde van het eerste kwartaal zaten 10.600 wagens wereldwijd in transit', zegt Tesla in zijn persbericht. 'Veel leveringen zijn opgeschoven naar het tweede kwartaal.'

Veel uitdagingen

Het beursgenoteerde bedrijf geleid door Elon Musk stelt dat het veel uitdagingen 'voor de eerste keer meemaakt'. Tesla geeft zelf aan dat het moeite heeft om zijn groei bij te houden. 

In de VS heeft Tesla af te rekenen met fors minder gunstige belastingvoordelen voor kopers van e-auto's.

50.900
Tesla
Tesla leverde het voorbije kwartaal 50.900 Model 3-wagens af, minder dan de gemiddelde analistenverwachting van 51.750.

Het bedrijf liet in een mededeling verstaan dat de lagere leveringscijfers een negatieve impact zullen hebben op zijn winst over het eerste kwartaal, net als de al aangekondigde prijsverlagingen sinds de start van het jaar om een grotere, internationale markt te bereiken met zijn Model 3.

De autobouwer herhaalt dat hij dit jaar tussen 360.000 à 400.000 wagens wil afleveren. Hij produceerde in het eerste kwartaal 77.100 wagens, waarvan 62.950 Model 3 en 14.150 Model S en X.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud