‘Tesla pas in 2020 rendabel'

Elon Musk sprak dinsdag op het Automotive News World Congress in Detroit ©REUTERS

Tesla, de Amerikaanse constructeur van elektrische luxewagens, zal nog jaren rode cijfers blijven schrijven. Voor de eerste winst is het wachten tot 2020, wanneer Model 3 volop in productie zal zijn.

Dat verklaarde Elon Musk, de CEO van Tesla , dinsdagavond op het Automotive News World Congress in Detroit. In die legendarische autostad vindt momenteel de North American International Auto Show plaats, de grootste Amerikaanse autobeurs waar de hele sector present tekent.

Musk zei ook dat Tesla Motors van plan is de productie van elektrische wagens geleidelijk aan op te drijven tot ‘minstens een paar miljoen per jaar’ tegen 2025. Het bedrijf heeft dus veel werk voor de boeg, want vorig jaar rolden nog geen 40.000 Tesla’s van de band.

Waarmee Musk de beleggers echter de stuipen op het lijf joeg, was met tegenvallend nieuws over China. De verkoop van Tesla was er onverwacht zwak in het vierde kwartaal, zei de visionaire zakenman. Precieze cijfers gaf hij niet, wel wat uitleg. Chinese consumenten in de grote steden zouden zich zorgen maken over een gebrek aan oplaadpunten. Daarom hebben ze eerder gekozen voor een auto met conventionele brandstof. ‘We zullen de Chinese kwestie oplossen en waarschijnlijk tegen het midden van het jaar weer in goede vorm zijn’, voegde Musk toe.

Het kwaad was echter al geschied en het aandeel Tesla verloor in de nabeurshandel 7 procent tot 190,22 dollar. Op de Nasdaq bedroeg de slotkoers kort daarvoor nog 204,25 dollar. Vorig jaar werd het aandeel Tesla bijna 48 procent duurder.

Musk gaf ook wat informatie over de uitbreiding van het gamma. Het meermaals uitgestelde Model X zal deze zomer op de markt komen. Model X is een SUV, een autotype waar Amerikanen verzot op zijn. Het goedkoper geprijsde Model 3, dat Tesla in grotere aantallen wil gaan bouwen, zit op schema om in 2017 in productie te gaan. Model 3 wordt van cruciaal belang voor Tesla om tegen 2020 een jaarlijks verkoopcijfer van 500.000 te halen. Dan zou ook de eerste winst – volgens de Amerikaanse GAAP-boekhoudnormen – worden geboekt.

Tesla verkoopt zijn wagens momenteel rechtstreeks aan de klant, maar Musk zei in Detroit dat hij openstaat voor allianties met dealers. Dat kan evenwel pas wanneer de productie in Fremont niet meer met bottlenecks heeft af te rekenen. Vorig jaar leverde Tesla ongeveer 33.000 stuks van de Model S-sedan. De wachttijd beloopt momenteel een à vier maanden. Volgens Musk is elke Model S die Tesla in 2015 zal bouwen, al op voorhand verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect