VW-directeur krijgt 7 jaar cel voor sjoemelsoftware

Oliver Schmidt stond tijdens de periode dat Volkswagen sjoemelde met utstootnormen aan het hoofd van het Engineering and Environmental Office bij Volkswagen in de VS. ©EPA

Oliver Schmidt is de eerste manager van Volkswagen die een effectieve gevangenisstraf krijgt wegens de jarenlange fraude met uitstootcijfers bij de Duitse autofabrikant.

'Ik kan enkel mezelf de schuld geven. Ik aanvaard de straf', verklaarde Oliver Schmidt, een voormalige manager van Volkswagen in de Verenigde Staten toen rechter Sean Cox het verdict uitsprak.

Schmidt riskeerde zeven jaar cel wegens het overtreden van de milieuregels in de Clean Air Act. De Duitser die schuldig had gepleit vroeg om die straf te halveren omdat hij 'door zijn bazen was aangespoord om te liegen'.

Carrière maken

©REUTERS

Maar Schmidt, die als compliance officer de verbindingsman was tussen Volkswagen en de Amerikaanse regulatoren, kreeg de maximumstraf van zeven jaar. 'In mijn ogen ben je een sleutelpersoon in de samenzwering en verantwoordelijk voor de dekmantel in de Verenigde Staten', verklaarde de rechter. Ze vermoedt dat Schmidt het deed om carrière te kunnen maken in de groep.

Hij kreeg ook een boete van 400.000 dollar (339.000 euro).

In het Dieselgate-onderzoek heeft het Amerikaanse gerecht acties ondernomen tegen acht mensen die leidende functies hadden in de jaren dat Volkswagen via sjoemelsoftware fraudeerde met de uitstootcijfers van zijn dieselwagens in de VS, een schandaal dat de groep al 25 miljard euro kostte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content