VW-ingenieur pleit schuldig aan samenzwering ‘dieselgate'

©Bloomberg

Een ingenieur van het Duitse autoconcern Volkswagen pleit schuldig aan samenzwering om de Amerikaanse klanten en regulatoren te bedriegen.

Het is de eerste strafrechtelijke aanklacht in het schandaal rond de sjoemelsoftware van de autobouwer.

Een jaar geleden bleek dat Volkswagen op grote schaal heeft gefraudeerd met uitstootgegevens van dieselauto’s. De constructeur deed dat door software in te bouwen die een testomgeving herkende. In het labo voldeed de uitstoot (van NOx) mooi aan de - strenge Amerikaanse - normen, in het verkeer helemaal niet.

De 62-jarige ingenieur verscheen vrijdag voor een rechtbank in Detroit en gaf daar toe dat hij betrokken was bij het gesjoemel. De man riskeert maximum vijf jaar cel. Hij was meer dan twee decennia in dienst bij Volkswagen, eerst in Duitsland. In 2008 verhuisde hij naar de VS, twee jaar nadat de samenzwering volgens de Amerikaanse autoriteiten begon.

Het is niet de enige zaak die Volkswagen het hoofd moet bieden. Hoewel het bedrijf al een miljardenschikking trof met de Amerikaanse overheid, lopen er nog onderzoeken naar individuele werknemers. Daarbij lopen in verschillende Amerikaanse staten afzonderlijke strafzaken tegen Volkswagen.

Buiten de VS is Volkswagen evenmin veilig: zo zijn in verschillende landen groepsvorderingen aangespannen door investeerders, concessiehouders en particulieren, onder meer in Duitsland, Zuid-Korea, Australië en ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect