Van Hool laat België steeds meer los

Filip Van Hool, ceo Van Hool ©Wim Kempenaers (WKB)

Van Hool begint met besparingen in België. Tegelijk verhoogt de busbouwer de productie in zijn nagelnieuwe fabriek in Macedonië fors. Over enkele jaren wil het bedrijf daar bijna evenveel bussen bouwen als in België. De vestiging in Koningshooikt bij Lier, waar de loonkosten 80 procent hoger liggen dan in Macedonië, wordt niet verder uitgebouwd.

‘De kosten moeten hier tot 5 procent lager en het werkkapitaal moet drastisch naar omlaag’, zegt topman Filip Van Hool in een gesprek met De Tijd. Dat zal in België, waar 4.000 mensen werken, niet leiden tot een personeelsinkrimping. ‘Maar we zitten in België wel aan onze limiet’, zegt de topman. ‘Zonder de uitbouw van Macedonië kunnen we ook in België niet overleven. Door de hevige concurrentie waren we verplicht in een lagelonenland te produceren.’

Van Hool huldigt volgende week zijn splinternieuwe fabriek in Macedonië officieel in. Een investering van 40 miljoen euro. Er werken 450 mensen en er werden al 150 bussen gebouwd. Dit jaar worden het er 300, in 2015 500. Op de site is ruimte om de capaciteit te verdubbelen naar 800 à 1.000 bussen. In Koningshooikt zou de productie dalen van 900 naar 800.

Nu produceert Macedonië uitsluitend voor de Amerikaanse markt. Maar in het najaar worden er ook bussen voor de Europese en dus ook voor de Belgische markt gebouwd. Dat was aanvankelijk niet gepland. Maar volgens Van Hool is het nodig om in Europa te kunnen concurreren.

Of Macedonië op langere termijn het einde betekent van de Belgische vestiging wil Van Hool niet gezegd hebben. ‘Ik ga ervan uit dat de productie van hooggespecialiseerde bussen met een hoge toegevoegde waarde in België kan blijven. Op basis van onze financiële berekeningen beslissen we of we een bus in België of in Macedonië bouwen. We willen een gezond bedrijf blijven.’

Veel hoop dat België iets doet aan de hoge loonkosten - ons land is in de arbeidsintensieve bussector 12 procent duurder dan Nederland en Duitsland - heeft Van Hool niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud