Volvo lanceert zijn eerste elektrische truck

De eerste elektrische truck van Volvo rijdt rond in Göteborg. ©Volvo Trucks

De Volvo FL Electric zal eind volgend jaar ook in ons land rondrijden. De productie gebeurt in het Franse Blainville sur Orne (Normandië).

De eerste elektrische Volvo-truck reed gisteren uit in Göteborg, de thuishaven van de Zweedse vrachtwagenbouwer. Het ging om een vuilniswagen van de Zweedse afvalverwerker Renova.

Behalve op afvaltransport richt Volvo zich met de elektrische vrachtwagen op distributie binnen de stad. De truck van 16 ton (inclusief het maximale laadvermogen) heeft een actieradius van 300 kilometer. Het opladen van de één tot zes batterijen duurt afhankelijk van het soort stroomaansluiting twee tot tien uur.

Volvo Trucks ziet de vrachtwagens ook 's nachts goederen leveren aangezien het - door de elektrische aandrijving - stille voertuigen zijn. Zonder uitlaatgassen kan de truck ook in overdekte terminals en milieuzones laden en lossen.

Productie in Frankrijk

De productie start in de tweede helft van volgend jaar, in het Normandische Blainville sur Orne, waar ook de dieselversie van de distributietruck wordt gebouwd. Volvo Trucks Gent was geen kandidaat omdat die fabriek zich op de zwaardere vrachtwagens toelegt. 

De prijs van de truck ligt nog niet vast. 'Die is afhankelijk van wat de klant verlangt inzake het laadvermogen, de radius en het actieterrein (vlak of heuvelachtig)', zegt de woordvoerster van Volvo Trucks Belgium. In functie van die parameters wordt de truck met één tot zes batterijen uitgerust.

Duurder

De elektrische trucks zullen in eerste instantie meer kosten dan hun dieselversies. De meerkosten worden in grote mate gecompenseerd door de goedkopere brandstof (elektriciteit versus diesel) en de lagere onderhoudskosten.

Volvo Trucks is niet de eerste die elektrische trucks begint te produceren. Eerder lieten Volvo Trucks-zuster Renault Trucks en de Japanse Daimler-dochter Mitsubishi Fuso weten dat ze elektrische vrachtwagens de baan op sturen. Bij Tesla Semi, waar de bestellingen van onder meer AB InBev en Walmart vlot binnenlopen, start de productie volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud