Volvo trekt stekker uit dieselmotoren

Volvo Car Gent bouwde deze week de eerste hybride V60 Twin Engine. ©Photo News

Volvo Cars gaat geen nieuwe generatie dieselmotoren meer ontwikkelen. De Zweedse autofabrikant wil zich extra op elektrische en hybride wagens richten.

Volvo-topman Håkan Samuelsson kondigde de koerswijziging woensdag aan in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Volvo kan buigen op een grote dieselhistorie, maar volgens het bedrijf is diesel niet langer commercieel rendabel. 'Zoals de zaken nu staan, ontwikkelen we geen nieuwe generatie dieselmotoren meer', zei Samuelsson.

Dieselmotoren zijn veel duurder om te ontwikkelen en te maken dan minder complexe benzine- en elektromotoren. Een compleet nieuw ontwikkelde dieselmotor kost al snel honderden miljoenen euro's, een gigantische investering voor een klein premiummerk als Volvo. 

2023

De recentste dieselmotorenlijn van Volvo, dat in handen is van het Chinese Geely, dateert uit 2013. Die zal worden doorontwikkeld zodat die motoren ook aan de nieuwste milieunormen voldoen. Waarschijnlijk zullen de motoren nog tot 2023 gemaakt worden.

De eerste volledig elektrische Volvo komt naar verwachting in 2019 op de markt. De Zweden mikken op een luxemodel. Samuelsson verwijst naar het Amerikaanse Tesla 'dat auto's op de markt brengt waarvoor mensen staan aan te schuiven'. Volvo brengt al een aantal jaar benzinehybrides aan de man.

De opmerkingen van de Volvo-baas staan in groot contrast tot uitspraken die BMW-topman Harald Krüger onlangs deed in dezelfde Duitse krant. Volgens de Beierse maker van luxewagens heeft de dieselauto juist een lange toekomst voor zich. 'Niets duidt op de dood van diesel', liet Krüger zich in april ontglippen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud