Volvo Car Gent werft 450 tijdelijke krachten aan

©RV DOC

De autofabriek gaat 16.000 extra auto's bouwen en voert extra weekendshifts in. Ook worden drie vakantiedagen verschoven.

In de fabriek werken nu zo'n 5.300 werknemers. Om aan de stijgende vraag naar Volvo's te kunnen voldoen moest Volvo Car Gent sinds de zomervakantie al 350 bijkomende interim-krachten aanwerven. Maar de fabriek zoekt nog honderd tijdelijke werkkrachten.

En het blijkt niet zo eenvoudig die te vinden. 'Wij zijn koortsachtig aan het aanwerven', zegt woordvoerder Mark De Mey. 'We merken toch wat krapte op de arbeidsmarkt.' Hoewel ervaring meegenomen is, is een goede attitude toch van doorslaggevend belang om bij Volvo aan de slag te kunnen gaan.

De autobouwer gaat overigens ook een beroep doen op jobstudenten, iets wat normaal gesproken alleen tijdens de zomermaanden gebeurt. Al zijn er meer en meer studenten die ook tijdens het academiejaar een job hebben.

Om de 16.000 bijkomende wagens te kunnen produceren zal de Gentse fabriek 15 shifts overwerk invoeren. Concreet zal van 3 september tot en met 17 december een ploeg in het weekend, op zaterdag of zondag, draaien om aan vijftien extra shifts te geraken. Bovendien worden drie vakantiedagen in de voorlaatste week van het jaar verschoven naar volgend jaar. Op die dagen draait de band ook telkens drie shifts.

Maand na maand omhoog

Met de extra productie van 16.000 wagens zal Volvo Car Gent dit jaar allicht opnieuw meer dan 250.000 auto's bouwen, en dat voor het zesde jaar op rij. Anders dan eerder gedacht zal de fabriek in 2016 ook geen gebruik moeten maken van het systeem van economische werkloosheid.

De Gentse fabriek bouwt momenteel drie modellen: de V40, de S60 en de XC60. De extra productie is vooral te danken aan de V40 en de XC60. De vraag naar die modellen neemt in alle regio's toe, maar toch vooral in Europa, aldus De Mey.

Hij merkt op dat de extra productie niet uit de lucht komt gevallen. 'Elke maand krijgen wij uit Zweden cijfers over de productieprognose en die gaan maand na maand omhoog.'

Voor Volvo Car Gent is het van het grootste belang om tegemoet te komen aan de volumes die de Zweedse directie vraagt, zegt fabrieksdirecteur Eric Van Landeghem. 'Volvo Cars is volop bezig met het lanceren van nieuwe modellen, en de verkoop van Volvo Cars stijgt nu al 15 maanden na elkaar. Het is belangrijk dat wij flexibel kunnen inspelen op de vraag van de markt, en dat die flexibiliteit grondig besproken wordt met de vakbonden.'

V60

Volvo Car Gent is volop bezig met de overschakeling op het CMA-platform, waarop de toekomstige kleinere Volvo-modellen zullen rusten. Volgend jaar gaat de fabriek proefseries maken van de nieuwe XC40, een kleine SUV die eerder dit jaar werd voorgesteld, om later op het jaar over te gaan op serieproductie.

Tijdens de ombouw zal er een periode van economische werkloosheid optreden, maar dat zal vanaf het voorjaar gedeeltelijk gecompenseerd worden door de tijdelijke productie van de V60. Dat (bestaand) model wordt momenteel in Zweden gebouwd, maar de fabriek van Torslanda wordt omgebouwd naar het SPA-platform dat de basis vormt van de grotere Volvo-modellen.

Omdat Gent al de S60 bouwt, de sedanversie van de 60-reeks, is productie van de V60 'technisch een haalbare kaart', licht woordvoerder De Mey toe. De uitdaging zal eerder logistiek zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n