Airbagproducent Takata legt de boeken neer

De airbagproducent Takata wordt onmiddellijk na het faillissement overgenomen. ©AFP

Het Japanse Takata, de op een na grootste fabrikant van airbags ter wereld, heeft de boeken neergelegd na een reeks slecht werkende airbags.

Het concern heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd bij de handelsrechtbank in Tokio. Als het bedrijf daadwerkelijk omvalt, is het het grootste Japanse faillissement sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog. De ondergang van Takata stond in de sterren geschreven nadat productiefouten hadden geleid tot de grootste terugroepactie ooit in de auto-industrie. Ongeveer 100 miljoen airbags moesten worden ingeruild. Door slecht werkende airbags vielen minstens 17 doden en 180 gewonden.

Takata kampt dan ook met een rist gerechtelijke aanklachten die kunnen leiden tot schadevergoedingen tussen 10 en 50 miljard dollar.

Het bedrijf heeft in Japan en de VS bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Het bedrijf torst naar schatting een schuldenlast van 1.700 miljard yen (13,6 miljard euro).

100 miljoen
Takata moest in de voorbije jaren 100 miljoen airbags terugroepen.

De activiteiten van Takata die nog levensvatbaar zijn, worden overgenomen door Key Safety Systems (KSS), een Amerikaanse fabrikant van auto-onderdelen die in handen is van de Chinese groep Ningbo Joyson Electronic.

KSS is van plan Takata op te splitsen in twee ondernemingen. De 'gezonde' activiteiten, waaronder de productie van gordels en sturen, zouden bij KSS terechtkomen. De andere activiteiten zullen worden overgeheveld naar het Amerikaanse Takata-filiaal.

Takata wordt op 27 juli van de beurs gehaald. KSS hoopt de deal rond te hebben in het eerste kwartaal van 2018. De CEO, Shigehisa Takada, de kleinzoon van de stichter, zou dan ontslag nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud