Advertentie

Alle Volvo's krijgen elektrische variant

Topman Håkan Samuelsson bij de XC90 op het jongste autosalon van Genève. ©EPA

Volvo Car Group is zijn eerste volledig elektrische auto aan het ontwikkelen en gaat voor alle modellen een plug-in hybride variant voorzien.

Dat kondigt de Zweedse autobouwer, die in Chinese handen is, aan in een persbericht. Met de versnelde ontwikkeling van volelektrische en hybride wagens reageert Volvo op het milieuschandaal dat momenteel de VW-groep op zijn grondvesten doet daveren en dat de dieselmotor in een slecht daglicht heeft geplaatst.

Volvo gaat eerst plug-in hybride versies ontwikkelen voor zijn grote modellen, de wagens uit de 90- en 60-reeksen. Er is al een plug-in hybride versie van de nieuwe SUV XC90 op de markt en de autobouwer gaat die versie ook van meet af aan aanbieden voor de nieuwe sedan S90 die volgend jaar wordt gelanceerd.

De nieuwe kleine modellen, die vanaf 2017 op het nieuwe CMA- platform worden gebouwd, zullen ook in plug-in hybride versies worden verkocht. De eerste volelektrische Volvo zou er pas in 2019 aankomen.

Mainstream

Topman Håkan Samuelsson gelooft dat de tijd is aangebroken dat elektrische wagens geen nichetechnologie meer zijn, maar mainstream worden. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat over twee jaar 10 procent van Volvo’s wereldwijde verkoop uit elektrische wagens zal bestaan.’

Vooral in Europa zijn dieselwagens bijzonder populair. Dat heeft te maken met hun zuinigheid, duurzaamheid en het feit dat diesel goedkoper is dan benzine. Het geknoei met software in diesels van VW-makelij heeft de dieselmotor echter veel van zijn glans ontnomen. Blijkbaar is het technisch niet mogelijk diesels nog veel schoner te maken. Autobouwers werken daarom in hoog tempo aan alternatieve krachtbronnen.

Volvo Car Group heeft fabrieken in Zweden, België (Gent) en China. Tegen 2020 wil de premiumconstructeur zijn productie met 60 procent opdrijven tot 800.000 wagens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud