M/V van de dag

Ambitieuze CEO lokt machtsstrijd uit bij Volkswagen

Herbert Diess, de CEO van Volkswagen. ©EPA

Volkswagen-CEO Herbert Diess eist een contractverlening, maar krijgt die voorlopig niet.

Herbert Diess, de CEO van Volkswagen, speelt graag hoog spel. De 62-jarige manager eiste onlangs een blijk van vertrouwen van de raad van bestuur. Als de bestuurders zijn contract, dat tot 2023 loopt, niet spontaan met twee jaar verlengen, zou Diess de autobouwer voortijdig verlaten, dreigde hij.

Voorlopig lijkt het erop dat Diess het deksel op de neus krijgt. De raad van bestuur nam dinsdag geen beslissing over de heikele kwestie. De bestuurders verwijten de CEO dat hij de aandeelhouders onnodig onder druk zet in woelige tijden. De tweede grootste autobouwer ter wereld wil de komende vijf jaar 73 miljard euro uitgeven aan elektrificatie en digitalisering. VW-voorzitter Hans Dieter Pötsch zoekt een oplossing om de machtsstrijd te ontzenuwen. Ook het ontslag van Diess behoort tot de mogelijkheden.

Vijf jaar geleden werd Diess als de grote messias binnengehaald bij VW. Diess, die lange tijd bij concurrent BMW werkte, verhuisde in 2015 naar Wolfsburg. Aanvankelijk werd hij verantwoordelijk voor het merk Volkswagen. Toen CEO Martin Winterkorn enkele maanden later weg moest in de nasleep van het dieselgateschandaal, hoopte Diess te promoveren. Maar de CEO-post ging naar de toenmalige Porsche-baas Matthias Müller. In 2018 volgde Diess die tussenpaus alsnog op.

Schoon schip

Als nieuwe CEO begon Diess met een duidelijke visie. De Oostenrijker, die in München opgroeide, wilde schoon schip maken bij het vastgeroeste bedrijf 'Volkswagen moet volledig veranderen', schreef Diess afgelopen weekend nog op zijn LinkedIn-pagina, 'van een verzameling waardevolle merken en fascinerende verbrandingsmotoren (...) naar een digitaal bedrijf dat miljoenen mobiele toestellen wereldwijd betrouwbaar bedient.'

Maar de CEO beet zijn tanden stuk op de interne tegenstand. Diess slaagde er naar eigen zeggen in de verouderde structuren om te gooien en het bedrijf moderner te maken. 'Dat lukt op verschillende gebieden, maar niet op andere gebieden, vooral niet op onze hoofdzetel in Wolfsburg', erkende hij op LinkedIn.

Dergelijke uitspraken vergroten de interne kritiek op Diess. Deze zomer speelde de CEO al zijn verantwoordelijkheid voor het merk Volkswagen kwijt nadat hij voor een grote groep managers openlijk kritiek had gegeven op de raad van bestuur. Ook de softwareproblemen bij de lancering van het elektrische vlaggenschip ID.3 en bij de nieuwste Golf deden de stoel van de topman wankelen.

Vakbond

Vooral vakbondsman Bernd Osterloh voert een nietsontziende 'Kampf um Wolfsburg' met de sanerende CEO. Osterloh, die vaak wordt gezien als de echte chef van het bedrijf, werkt al 43 jaar voor VW. Sinds 2005 leidt hij de vakbondsdelegatie in de raad van bestuur, die de helft van de 20 zetels bezet.

Diess verwijt de vakbondsman dat hij met zijn blokkeringspolitiek het bedrijf gijzelt en belangrijke veranderingen verhindert. Het conflict tussen de twee zou te verklaren zijn door de wens van Diess om zijn favoriete managers op twee cruciale vrijgekomen directieposten (financiën en inkoop) te zetten. Osterloh is niet onder de indruk van de agressieve stijl van Diess. Volgens de vakbondsleider heeft VW dringender problemen dan de carrière van enkele directeurs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud