M/V van de dag

Amerikaanse e-truckpionier in moeilijke papieren na fraudebeschuldigingen

©REUTERS

De Amerikaanse beurswaakhond neemt de activiteiten van de elektrische vrachtwagenbouwer Nikola onder de loep.

'Een oceaan van leugens.' Daarvan wordt de Amerikaanse ondernemer Trevor Milton verdacht. In een vernietigend rapport viel de shortseller Hindenburg Research vorige week de 38-jarige oprichter van de elektrische vrachtwagenbouwer Nikola frontaal aan.

Trevor Milton richtte Nikola in 2014 met zijn broer Travis op. De broers droomden ervan duizenden futuristische vrachtwagens op waterstof de weg op te sturen. Niet toevallig kozen ze de voornaam van de excentrieke uitvinder Nikola Tesla, die ook Tesla-CEO Elon Musk inspireerde.

Trevor Milton haalde met de vingers in de neus kapitaal op bij tal van grote bedrijven die schrik hadden van de Tesla onder de vrachtwagens. CNH Industrial, de voertuigbouwer van de Italiaanse familie Agnelli, stopte Nikola honderden miljoenen toe.

Grote bedrijven vielen voor Miltons ideeën. De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev bestelde al 800 waterstoftrucks voor de Amerikaanse markt. 'Trevor is een zeer energetische en geëngageerde visionair, extreem gepassioneerd in wat hij probeert te bereikten met Nikola', zei de Belgische topmanager Ingrid De Ryck vorig jaar in een interview.

Toen Nikola begin juni de beurs opging, explodeerde zijn koers. Op de jonge beursapp Robinhood was de vrachtwagenbouwer bij momenten populairder dan de lieveling Tesla. Nikola, dat in het tweede kwartaal amper 36.000 dollar omzet boekte, was op zijn hoogtepunt 34 miljard dollar waard.

Hindenburg

Hindenburg laat in zijn rapport geen spaander heel van Miltons succesverhaal. Volgens de shortseller heeft de zakenman zijn hele carrière op leugens en valse beweringen gebouwd en staat het fel gehypete Nikola vandaag nergens.

Zo verwijst Hindenburg naar een filmpje dat Milton maakte van een Nikola-truck die aan hoge snelheid over een weg rijdt. Volgens de analisten liet Milton een vrachtwagen van een heuveltop naar beneden rollen. De ervaring van zijn broer Travis, officieel de productiedirecteur bij Nikola, beperkt zich dan weer tot het gieten van beton en het renoveren van huizen in Hawaï.

In een persbericht reageerde Nikola maandag boos op de beschuldigingen. 'Deze beweringen van de shortseller zijn vals en misleidend en bedoeld om de markt te manipuleren om te profiteren van een zelfveroorzaakte daling van de beurskoers van Nikola', klonk het. 'Het antwoord van Nikola vertoont gaten die groot genoeg zijn om een vrachtwagen te laten doorrijden', reageerde Hindenburg geamuseerd op Twitter.

Volgens Nikola verscheen het rapport niet toevallig twee dagen na de aankondiging van de grote deal met General Motors, die de koers van Nikola opnieuw omhoog joeg. Nikola en GM willen samen een pick-up bouwen die volledig op elektriciteit en waterstof rijdt. GM verwerft een belang van 11 procent in het bedrijf uit Arizona.

Woest

Ook Trevor Milton reageerde woest op Twitter. 'Iedereen moet weten dat ik pissed ben', schreef hij. 'Ik heb niets te verbergen. Zero.' Nikola contacteerde naar eigen zeggen zelf de Amerikaanse toezichthouder SEC, die de beschuldigingen onderzoekt. Bij de opening van de beurs verloor Nikola dinsdag bijna 7 procent.

De ambitieuze Milton rekent er nog op dat Nikola eind 2021 begint met de verkoop van zijn eerste vrachtwagens. Dan wordt duidelijk of Trevor Milton in navolging van Tesla-CEO Elon Musk zijn dromen kan waarmaken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud