Aston Martin duikt in het rood

Het Britse icoon Aston Martin lijkt wat van zijn glas verloren te hebben. ©REUTERS

De Britse fabrikant van luxeauto’s Aston Martin is afgelopen jaar dieper in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf kampte met een tegenvallende vraag naar zijn bolides.

Aston Martin, bekend van de sportwagens van James Bond, krijgt in Londen een nieuwe dreun van 15 procent. Het Britse icoon moest een verlies voor belastingen van 104 miljoen pond (123 miljoen euro) opbiechten, bijna dubbel zo veel als vorig jaar. De omzet daalt met bijna een tiende naar 997 miljoen pond (1,17 miljard euro).

124 miljoen euro
verlies
Aston Martin moet een verlies van 124 miljoen euro slikken.

Miljardair

De autobouwer hoopt met de lancering van de DBX, een nieuwe SUV, het tij te keren, maar voorziet ook in 2020 in een aanzienlijke afname van de verkoop. Het bedrijf verscheept minder wagens naar dealers, zodat die hun voorraden kunnen afbouwen. 

Lawrence Stroll (rechts) telde 182 miljoen pond (216 miljoen euro) neer voor een belang van 16,7 procent. ©Photo News

Eind januari bood de Canadese miljardair Lawrence Stroll financiële steun aan Aston Martin, in ruil voor een minderheidsbelang. De nieuwe bestuursvoorzitter haalt er meteen de bezem door: financieel directeur Mark Wilson zet eind april ‘in goed onderling overleg’ vroeger dan gepland een stap opzij. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Niet enkel de cijfers baren Aston Martin zorgen, ook het coronavirus kan in de toekomst een probleem vormen. Het bedrijf koopt onderdelen in China, dat ook een van de sterkst groeiende afzetmarkten is. Al is er nog geen reden tot paniek, want vooralsnog lijdt de autoproductie niet onder een tekort van onderdelen. De huidige voorraad volstaat zeker tot eind volgende maand.

Lawrence Stroll (rechts) telde 182 miljoen pond (216 miljoen euro) neer voor een belang van 16,7 procent. ©Photo News

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud