Aston Martin wil ook elitair imago op de beurs

Een van de bekendste Aston Martin-klanten is de fictionele superspion James Bond. Hier een achtervolgingsscène in Quantum of Solace. ©Via Bloomberg

Aston Martin trekt op 3 oktober naar de beurs van Londen. Net als in het straatbeeld wil de luxeautobouwer met zijn waardering boven de rest uitsteken.

Als het luxemerk uw beleggershart sneller doet slaan, kunt u de aandelen vanaf 8 oktober op de beurs van Londen kopen. De intekenprijs ligt tussen 17,50 en 22,50 pond, goed voor een beurswaarde van 4 à 5 miljard pond (4,5 tot 5,5 miljard euro). Dat is grofweg 10 keer zo veel als de 470 miljoen pond die geldschieters uit Koeweit in 2007 aan Ford betaalden voor de overname van Aston Martin.

Ook het Italiaanse Investindustrial zit in het kapitaal. De grootaandeelhouders willen een deel van hun investering verzilveren. Er worden bij de beursgang geen nieuwe aandelen gecreëerd, wel komt een kwart tot 35 procent van Aston Martin naar de beurs.

Dat zal gebeuren tegen een ambitieuze waardering. Als de zakenbankiers erin slagen de aandelen tegen de bovenkant van de prijsvork te verkopen, is de autofabrikant 65 keer zijn jaarwinst van 2017 waard. Volkswagen, Ford of BMW zijn 6,4 à 7,2 keer hun jaarwinst waard, Renault zelfs maar 4,5 keer. Voor Ferrari beloopt de koers-winstverhouding ruim 37.

Opnames voor de Bond-film Spectre in Rome. ©AFP

Schaarste

Aston Martin slaagde in een turnaround en cultiveerde schaarste door weinig modellen uit te brengen met een hoog prijskaartje. Dat laatste doet het nog steeds, maar tegenwoordig komt er wel ieder jaar een nieuwe wagen uit.

De eerste Aston Martin DBX rolt volgend jaar van de productielijn. ©BELGAIMAGE

De volgende is de DBX, de eerste SUV van Aston Martin. Ook Lamborghini en Maserati, twee luxemerken die groot werden dankzij sportieve tweezitters, deden al die stap. Als die strategie goed uitpakt en de beurswaarde hoog genoeg gaat, duikt Aston Martin bij de volgende herschikking de FTSE100-index in. Daarvoor is vandaag een beurswaarde van 4,7 miljard pond nodig.

De Footsie omvat de grootste bedrijven van de beurs van Londen. Daar zit al decennialang geen autofabrikant meer bij. De laatste was Jaguar, dat in 1990 van de beurs werd gehaald door... Ford.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n