Advertentie

Audi Brussel krijgt opvolger voor e-tron

©Kristof Vadino

Goed nieuws vanuit Ingolstadt voor Audi Brussel: productiedirecteur Peter Kössler bevestigt dat de Brusselse fabriek een opvolger krijgt voor de e-tron, waarvan de verkoop als een trein loopt.

Eind februari had Audi-topman Markus Duesmann al laten doorschemeren dat Vorst mag rekenen op een opvolger voor de e-tron, het volledig elektrische model van de Duitse autobouwer. Dat nieuws is donderdag bevestigd door de top van Audi bij de toelichting van de jaarcijfers.

42.100
e-trons
In de Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi zijn vorig jaar 42.100 e-trons van de band gelopen.

‘De fabriek in Brussel is belangrijk voor ons en een wezenlijk onderdeel van onze productie’, zegt Kössler, die verantwoordelijk is voor de productie en de logistiek. ‘De e-tron heeft een derde van zijn looptijd achter zich, we bekijken wat er nadien gebeurt. Er zal een opvolger komen, maar voor meer info is het nog te vroeg.’

Verkoop loopt vlot

In de Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi zijn vorig jaar zowat 42.100 e-trons van de band gelopen. In 2019 waren dat er nog 43.009. Toch benadrukt de top van Audi dat de e-tron een succes is voor de autobouwer. ‘De auto is nummer één in Noorwegen en doet het ook in veel andere Europese landen zeer goed’, klinkt het.

De vraag naar de elektrische auto steeg vorig jaar volgens Audi met bijna 80 procent tegenover 2019. Tegen 2025 wil Audi meer dan 20 volledig elektrische modellen in zijn gamma hebben. De autobouwer verwacht dat tegen dan wereldwijd een derde van de nieuwe wagens elektrisch of hybride zal zijn.

Vijf jaar later, in 2030, verwacht de Duitse autobouwer dat tot 60 procent van alle in Europa verkochte nieuwe Audi's volledig elektrisch zal zijn. Dat is minder dan moederbedrijf Volkswagen, dat voor de hele groep mikt op 70 procent.

Beste kwartaal ooit

Vorig jaar leverde Audi 1.692.773 nieuwe auto's af, een daling van zowat 8 procent tegenover 2019. Na een moeilijke start in coronajaar 2020 wisten de markten volgens Audi te herstellen, waardoor in het slotkwartaal een recordverkoop van 505.583 nieuwe wagens werd gerealiseerd. Het slotkwartaal was voor Audi het meest succesvolle uit zijn geschiedenis.

De totale omzet kwam vorig jaar net onder de kaap van 50 miljard euro uit, of 10,3 procent lager dan in 2019. De operationele winst kalfde met 37,8 procent af naar 2,74 miljard euro.

Tekort aan chips

Dit jaar verwacht Audi het beter te doen. De autobouwer gaat uit van een herstel van de wereldeconomie, afhankelijk van de ontwikkeling van de coronapandemie. 'We kijken naar 2021 met voorzichtig optimisme', zegt financieel directeur Arno Antlitz. Een van de onzekere factoren is het tekort aan halfgeleiders, waardoor de productie van Audi Brussel in februari noodgedwongen een week stillag. Bij Audi vermoedt men dat die leveringen nog het hele jaar sterk zullen schommelen. Pas vanaf de zomer wordt beterschap verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud